Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UKRATKO
Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe: Lustracija podjela i mržnje

Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe:
Lustracija podjela i mržnje

gospaHrvatska slavi blagdan Velike Gospe, 15.kolovoza, neradni dan u državnom kalendaru. Radni je samo za one najlošije plaćene, radnike u trgovini i ugostiteljskim objektima, prometu… koji danas rade kao i svakog radnog dana u tjednu. Vjera u novac za njihove je nadređene jača od vjere u Boga i Gospu…

Vjernici su cijeloga dana hodočastili u marijanska svetišta slaveći Blaženu Djevicu Mariju i njezino uznesenje na nebo, kao završni čin predanja Bogu, čemu streme i katolički vjernici tijekom svoga ovozemaljskog života, javljaju hrvatski mediji.
Misno slavlje u najvećem marijanskom svetištu Mariji Bistrici, tradicionalno je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić koji se u ovoj posebnoj prigodi sjetio i demografske obnove kao pitanja opstojnosti hrvatskog naroda ali i potrebe da se primjerenim zakonodavnim sustavom osigura našim građanima ubuduće isključivo suđenje kod kuće, čime je , kao po pravilu, svjedočio političku relevantnost Crkve u Hrvata. Govorio je i o duhovnom kapitalu kao preduvjetu svakog blagostanja, a taj se kapital stječe predanošću i pouzdanjem u Boga, kazao je Bozanić pozivajući se na riječi bl. Alojzija Stepinca.
U mnoštvu vjernika misu su slušali, uz ostale, i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sa stranačkim prijateljima, Ivan Lovrinović iz novog saveza za izbore „Pokrenimo Hrvatsku“ i drugi.

Misno slavlje u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji je pozvao vjernike da 11. rujna izađu na izbore a u svojoj besjedi pledirao na lustraciju podjela i mržnje.

Lustracija znači čišćenje, rekao je nadbiskup Barišić, a svima nama potrebno je pročistiti savjest, dušu i srce, oko i duh. Takva lustracija, dodao je, osposobljava nas za solidarnost i pravednost. Pozvao je na oprost i pomirenje u kojem doživljavamo ozdravljenje i otkriće da su drugi bolji nego što smo mislili.

Bagdan Velike Gospe proslavljen je i u Vrpolju gdje je misu predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić koji je poruku Marijina blagdana sažeo u moto „izdržati i onda kad je teško, kad sve ne razumijemo, kad se sve čini uzaludno“, te pozvao vjernike da svojim životom svjedoče vjeru.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI