Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
MEDIJI / POLITIKA
HND: Europska unija elektroničkih medija poziva hrvatsku Vladu da zaštiti neovisnost HRT-a

HND:
Europska unija elektroničkih medija poziva hrvatsku Vladu da zaštiti neovisnost HRT-a

HRT_znak_bijelo_06.PNG.476x268_q85_crop_upscale

Nakon izvještaja međunarodne misije koja je označila uplitanje vlasti u rad javnog elektroničkog medija kao ključno pitanje slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj, Europska unija elektroničkih medija poziva vladu da zajamči neovisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u rujnu, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Izvještaj koji je objavila misija istaknuo je velik broj smjena zaposlenih i promjene u programu HRT-a kao dokaz „pokušaja Vlade na odlasku da preuzme kontrolu nad HRT-om u svoje svrhe“, navodi EBU.
Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno otkad je Hrvatski sabor – vođen koalicijom HDZ-a i Mosta – u ožujku razriješio dužnosti dotadašnjeg glavnog ravnatelja i umjesto njega postavio v.d. ravnatelja.
“Prijeko je potrebno da HRT zadrži svoju uređivačku neovisnost da bi mogla donositi vijesti objektivno i nepristrano, posebno u tjednima koji prethode izborima u Hrvatskoj. Sloboda medija je presudna za zdravu demokraciju i mi snažno potičemo hrvatsku vladu da tu slobodu poštuje“, kaže glavna ravnateljica EBU-a Ingrid Deltenre.
Među nalazima misije najviše zabrinjava porast nacionalističkog i revizionističkog diskursa u hrvatskoj javnoj sferi, što se koristi i za zastrašivanje medija. Vodeće javne ličnosti, uključujući i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, javno iznose želju da se „riješe lijevih“ medija, a novinari i novinske kuće koji ne iskazuju dovoljno „patriotizma“ su predmet rutinskog blaćenja političara kao „izdajice“, ističe EBU.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI