Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA
HDZ “filtrira” liste za rujanske izbore: (R)evolucija jede svoju djecu…

HDZ “filtrira” liste za rujanske izbore:
(R)evolucija jede svoju djecu…

Goran PaukAndrej Plenković odlučio je upravo kandidacijskim listama za rujanske izbore uvjeriti sve “nevjerne Tome” kako će “njegov” HDZ biti bitno drugačiji od dosadašnjeg, Karamarkovog. Već znamo da na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici nema Josipe Rimac, bivše kninske gradonačelnice, desne Karamarkove ruke i šefice zadnje izborne kampanje ove stranke. Tomislav Karamarko, otkako je “abdicirao” kao da je u zemlju propao, a kamoli da bi na listi uskrsao. I Božidar Kalmeta je, navodno, svojevoljno zahvalio na kandidaturi i odlučio se posvetiti gradonačelničkoj funkciji. A sada, evo, odustao od kandidature i šibensko-kninski župan Goran Pauk! Tako je de facto pometen cijeli vrh HDZ-ove liste u 9. izbornoj jedinici s lanjskih izbora, a koju je tada predvodio Karamarko.

Iako se u stranačkim kuloarima uveliko pričalo da je upravo Pauk najsigurniji za svoju poziciju na stranačkoj listi od svih osam kandidata predloženih od Županijskog odbora, sasvim neočekivano šibensko-kninski župan je objelodanio kako od kandidature odustaje. Ne želi, kaže, oduzimati mjesto nekom drugome, a ni skupljati nepopularne konotacije o tome kako sjedi na dva stolca.
-Vremena su se promijenila, ljudi su danas osjetljivi na sve i sva, i procijenio sam da mi je pametnije posvetiti se poslu župana, dovršiti započeto i onda ići po još jedan mandat na čelu županije- objašnjava svoj postupak Pauk.
Mnogi, međutim, drže da je riječ o “potezu po nalogu”. Navodno se radi o prijateljskoj sugestiji predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je isto savjetovao i nekim Paukovim kolegama, uz obrazloženje da su lokalni izbori za godinu dana i da i njih treba dočekati u punoj snazi.
Doduše, Pauk ne krije kako novo vodstvo stranke preferira i nova imena, ali ostaje kod tvrdnje da je svojevoljno odustao od bitke za zastupnički mandat. Zašto, ako već preferira funkciju župana, nije još u fazi predlaganja kandidata na županijskoj razini, otvoreno rekao da ga mjesto na listi za Sabor ne zanima?
-U čovjeku sve evoluira- odgovara Pauk- pa je i meni trebalo vremena da u svojoj odluci evoluiram.Važno je da se to dogodilo prije utvrđivanja lista i da je moj stav prihvatio predsjednik stranke.
Sudeći po svemu, HDZ će u 9. izbornoj jedinici sa sasvim redizajniranom ponudom biračima. Makar što se imena tiče, jer, (r)evolucija jede svoju djecu. A o programu ionako malo tko govori…
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI