Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
HBO traži najbolji originalni scenarij u našoj regiji

HBO traži najbolji originalni scenarij u našoj regiji

HBO želi razviti i producirati novu dramsku seriju u Adria regiji koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

hbo

HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija „Gorući grm“ (Burning Bush) kao i vrhunske dramske serije kao što su „Lagodan život“ (Aranyélet), „Mamon“, „Pakt“, „Shall We Kiss“, „Čopor“ (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledatelje u zemljama iz kojih potječu, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni.
Nakon serija uspješnica u spomenutim državama, HBO želi razviti i producirati novu dramsku seriju u Adria regiji koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.
Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija, stoga je ambicija da se, uz adaptacije stranih produkcija, razvijaju serije namijenjene prvenstveno domaćem tržištu, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno i glavni cilj First Draft Natječaja, putem kojeg se traže najbolje scenariji iz Adria regije.
– Natječaj je otvoren za sve scenarije koji su napisani i dostavljeni prema pravilima HBO-a. Originalni scenarij treba imati jedinstven glas i treba odražavati kvalitetu pripovijedanja koja se veže uz HBO brand. Poznavanje aktualnih trendova iz svijeta premium TV serija je prednost, ali još je veća prednost vještina autora da vlastitim glasom govori o svijetu koji nas okružuje, bez da nužno slijedi nametnute trendove – naglašavaju iz HBO-a.
Pravila natječaja:
– Prijava treba sadržavati kompletan scenarij prve epizode tjedne serije, u trajanju od 30 ili 60 minuta. (Jedna sezona projekta treba sadržavati minimalno 4, a maksimalno 13 epizoda.
– Potrebno je priložiti samo scenarij. Ne šaljite sinopsise, opise likova, slike ili bilo koji drugi pisani ili slikovni materijal.
– Potrebno je priložiti  scenarij samo za prvu epizodu
– Uvažavaju se isključivo materijali poslani u standardnom formatu koji se koristi u industriji. Primjer možete pronaći OVDJE.
– Radnja treba biti smještena u sadašnje vrijeme , na područje Adria regije (u jednoj ili više država koje čine regiju – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora). Ostala ograničenja žanra ne postoje.
– Bit će prihvaćeni scenariji na jednom ili kombinaciji od više navedenih jezika Adria regije (hrvatski, srpski, slovenski, makedonski, crnogorski, bosanski).
– Svaki autor može poslati samo jedan scenarij.
– Prihvaćaju se isključivo originalna djela. Autori moraju imati puna prava na radove koje šalju.
– Dostavljene scenarije evaluirat će zaposlenici tvrtke HBO Adria. Imena odabranih autora i kratki opis njihovih radova, uz njihovu suglasnost, bit će objavljeni na početnoj internet stranici First Draft Natječaja te u priopćenju za medije.
– Odluka HBO Adria zaposlenika je konačna, bez mogućnosti daljnje komunikacije u pisanom ili drugom obliku.
– Natječaju se pristupa registracijom na www.hbo.hr/firstdraft i slanjem (uploadom) scenarija u PDF formatu. Rok za slanje scenarija je 15. studeni 2016. godine, u 23:59h.
– Rezultati natječaja bit će objavljeni na početnoj internet stranici First Draft Natječaja te putem priopćenja za medije najkasnije do 1. ožujka 2017. godine.
– Scenariji koji nisu u skladu sa pravila natječaja bit će diskvalificirani, bez evaluacije.

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI