Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Grozomorna protuizbjeglička metoda: Na mađarskoj granici na žilet žicu objesili nakazna strašila

Grozomorna protuizbjeglička metoda:
Na mađarskoj granici na žilet žicu objesili nakazna strašila

 (izvor Facebook, twitter)

(izvor Facebook, twitter)

Nakon što su na granicama sa Srbijom i Hrvatskom postavili kilometre tzv. žilet žice ne bi li spriječili prolaz očajnim izbjeglicama, evo se netko u Mađarskoj dosjetio još jedne grozomorne metode zastrašivanja i zaustavljanja nesretnih ljudi.

Na mađarskoj Facebook stranici Mađarski policajci i vojnici (Magyar Rendőrök és Katonák) pojavile su se fotografije strašila okačenih o žičanu ogradu na granici sa Srbijom, djelomično nalik na strašila za vrane koja se postavljaju po poljima kukuruza. Jezive figure nakaznih glava, izdubljenih očnih duplji te iskeženih zubala koje su navodno oblikovane od plodova šećerne repe, naglo su se proširile društvenim mrežama.
Cp5RUQ2W8AA0ho-Tako su stigle i do The Washington Posta (vidi tekst) koji je danas objavio tekst prenoseći fotografije s twittera mađarskog novinara Szabolcs Panyia, a koji smatra kako je slike snimio netko od pripadnika postrojbi koje patroliraju graničnim područjem, budući da obični Mađari tamo nemaju pristupa.
Kako je ustvrdio, neke informacije govore kako u zonama gdje su ostavljena strašila u posljednjih mjesec dana nema izbjeglica.
U Mađarskoj je postavljanje anti-izbjegličkih strašila od šećerne repe izazvalo dvojaku reakciju u zadnja 24 sata, ima onih koji zdušno podržavaju maštovitost čuvara granice, dok je značajan broj onih koj se s gnušanjem zgražaju nad tim neciviliziranim i nehumanim postupkom, te otvorenom rigidnom protumigrantskom politikom mađarske vlade.
Pribrojimo ovoj i srodnu vijest koja ima veze sa žilet-žiom koja je na granici s Hrvatskom postavila Slovenija, a koja je prema tvrdnjama pograničnog stanovništva usmrtila stotine divljih životinja, posebice jelena, srna itd.
Cp5RU0EW8AAjZ_XPrema istraživanjima znastvenika i studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu PloS Biology, a dijelom je prenosi britanski The Guardian (vidi tekst), ista ograda ozbiljno prijeti opstanku ionako malobrojnih europskih divljih životinja: risu, vuku i medvjedu. Slovenska žica je blokirala stoljetne migracijske rute ovim životinjama, pogotovo u vrijeme parenja, a tu rutu od 180 kilometara znaju prelaziti više puta godišnje, tvrdi se.
– Ukoliko se nešto ne učini, ograda bi mogla ugroziti ove životinje, a u najstrašnijem scenariju i dovesti do njihovog izumiranja na tim prostorima – smatraju znanstvenici.

Cp5WysbXgAE2_ys

Strašila na mađarskoj granici (izvor Facebook, twitwer)

Strašila na mađarskoj granici (izvor Facebook, twiter)

Opet se dobro podsjetiti na povijesne činjenice otprije pedeset godina, kada je 200 tisuća mađarskih izbjeglica tražilo spas u okolnim državama, a u Austriji i bivšoj Jugoslaviji su im smjesta pružili pomoć.
I svijet je reagirao drukčije nego danas: na koncu, 180.000 izbjeglica preseljeno je iz Austrije i Jugoslavije u ukupno 37 različitih zemalja u svega nekoliko tjedana (!).
Više o tom događaju pročitajte na TRIS-u u tekstu: (FOTO) Mađari su zaboravili: 200 tisuća izbjeglica iz Mađarske 1956. godine dočekano je s dirljivim suosjećanjem i gostoprimstvom.
Nakon žilet-žice i strašila… što je sljedeće?

strasila22

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI