Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Grlićev “Ustav Republike Hrvatske” na filmskom festivalu u Montrealu

Grlićev “Ustav Republike Hrvatske” na filmskom festivalu u Montrealu

film ustav republike hrvatske 1

Iz filma “Ustav Republike Hrvatske”/Foto:HAVC

Film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” imat će potkraj kolovoza svjetsku premijeru na filmskom festivalu Montreal World Film Festivalu, priopćila je PR služba filma.

Filmski festival Montreal World Film Festival objavio je natjecateljski program za koji je izdvojeno 22 filma iz cijelog svijeta, a među njima, kako se navodi u priopćenju, je i film Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske. Ovogodišnje, jubilarno 40. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu održava se od 25. kolovoza do 5. rujna.
Ustav Republike Hrvatske u redovnu kinodistribuciju kreće u listopadu, a riječ je o ljubavnoj priči o mržnji, inspiriranoj stvarnom zemljom, koja razotkriva sve netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima.
Film je vrlo intimna, ljubavna priča o četvoro ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju.
“U našoj priči, osim prostora, glavne likove spajaju i njihovi, često suprotstavljeni, ‘demoni prošlosti’. Demoni koji ih tjeraju da žive više u prošlosti, no u sadašnjosti. Svjestan sam da pričati o tome nije ni jednostavno ni lako. Isto tako znam da se u takvoj priči ponekad mora biti direktan, čak i grub. Uz sve to moja nakana je vrlo jednostavna, želim se baviti živim ljudima, ne mrtvim idejama. Zato od ove priče i njenih junaka ne namjeravam raditi ‘tragediju’. Dapače, nakana mi je da o svim tim ‘teškim stvarima’ pričam s malim, jedva primjetnim smiješkom na licu, s toplinom s kojom se može voljeti i najnegativniji junak”, kaže redatelj Rajko Grlić.
U glavnoj ulozi je srpski glumac Nebojša Glogovac, koji u filmu igra umirovljenog profesora, deklariranoga homoseksualca i transvestita. Uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI