Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Gazde i Narodna koalicija: Ružo moja crvena, nemam za te “vremena”…

Gazde i Narodna koalicija:
Ružo moja crvena, nemam za te “vremena”…

gazdeNije ni počela prava kampanja a već se zakuhalo. Baš pravo estradno. Popularni „ rokeri s tamburama“, znakovitog imena Gazde, odlučili su okrenuti leđa SDP-u, iako su angažman u njihovoj kampanji dogovorili i prihvatili. I to baš kad je vodeća stranka hrvatske ljevice naumila demonstrirati svoje približavanje masovnom ukusu naroda. Jerbo, ipak su oni u ovim izborima „narodna koalicija“, pa je red da se s narodom usuglase i u glazbenom ukusu. Ali, preobrazba im baš ne ide. Eto su ih Gazde otkantale, predomislili se ljudi, batalili novac i već utanačene nastupe, jer, angažman za SDP njihova publika nije baš dobro primila. A Gazde, ma koliko da su gazde, ipak od publike žive i njoj se klanjaju, a ne političarima. Pa su Milanoviću poručili: Ružo moja crvena, nemam za te “vremena”…

Neočekivana odbijenica tamburaša razljutila je Gordana Marasa koji je odmah, onako u afektu, na Facebooku napisao gnjevni status i dao se u pravu istragu tko je to, molim vas lijepo, zabranio Gazdama da nastupe na predizbornim skupovima Narodne koalicije. A tko bi to mogao biti do li SDP-ovi ljuti rivali. Dakle, HDZ! Njihov se vođa nije zbog toga nimalo uznemirio. HDZ, kazao je Andrej Plenković, s tim nema ništa, stranka ne namjerava angažirati glazbenike u kampanji, koja će, očito biti puno skromnija nego smo od HDZ-a navikli.

– Tko se to i zašto uplašio nastupa Gazdi na druženju Narodne koalicije s građanima? Narodna koalicija želi transparentno voditi Hrvatsku, pa smo na isti način dogovorili i najavili nastup jednog od naših poznatih tamburaških bendova. Ali naši politički suparnici opet igraju prljavo – konstatira naš „istražitelj“ Maras koji čak znade da „oni poslove odrađuju preko noći“.

– Tko stoji iza pritisaka na Gazde da odustanu od nastupa? Nećemo dozvoliti da se Hrvatskom upravlja rođačkim vezama, Narodno druženje u Križevcima će se održati usprkos pritiscima na glazbenike – poručio je Maras na Facebooku baš kao da svirka ovisi isključivo o njemu i njegovom glazbenom, odnosno menadžerskom talentu. A kako se čini, svirke biti neće! Mora da je Marasu veći problem kako objasniti šefu što se dogodilo i kakav je to diletantski aranžman s tamburašima ugovoren, negoli što je predizborno druženje „narodnjaka“ ostalo bez glazbene pratnje. Koja ionako nije „prirodan“ izbor SDP-ovih birača nego je puko pragmatično podilaženje ljevice masovnom ukusu, ne bi li glazbom osigurali i masovnu biračku potporu. Pokušaj identitetske preobrazbe SDP-a u neku vrst pučke stranke, spremne s narodom dijeliti sve, pa i glazbene preferencije, pokazao se tako potpunim promašajem.

A bogme su promašile i Gazde. Kad su u takav deal sa SDP-om ušle. Jer, ako su već dogovorili koncerte na četiri velika predizborna skupa Narodne koalicije, nema odustajanja. Osim u slučaju kakve, ne daj bože, tragedije, bolesti, nevolje… Posao je posao. A za Gazde je to trebao biti isključivo posao, jer svakomu je jasno da ovaj tamburaški bend, ma koliko im tepali da su „zagrebački Beatlesi s tamburama“, nije pristao na predizbornu svirku iz svjetonazorske ili ideološke kompatibilnosti s „naručiteljem“.
Malo su se kasno sjetili da trebaju političku arenu prepustiti drugima, a držati se onoga što im najbolje ide, svirke i tambure, jer perje se već prosulo. Zaludu se sada glazbenici iz zagrebačkog Markuševca „peru“ svojom apolitičnošću, nepripadanjem bilo kojoj političkoj stranci ili opciji, s politikom su se upetljali pa ih je politika i kontaminirala. Sve ima svoju cijenu…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI