Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
DIP: Predano više izbornih listi nego u studenome

DIP:
Predano više izbornih listi nego u studenome

Izbori za HS 2015

Državno izborno povjerenstvo (DIP) za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna zaprimilo je više listi nego u studenom prošle godine.

Do subote u ponoć, kada je istekao rok za kandidiranje, Povjerenstvu je predano 177 listi, 11 više nego u studenom kada ih je bilo 166.
Najviše je listi prijavljeno za 1. izbornu jedinicu, njih 19, a najmanje za devetu, ‘svega’ dvanaest.
Za 11. jednicu gdje tri saborska zastupnika bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, predano je 14 izbornih listi.
U odnosu na lanjske izbore manji je broj kandidatura za 12. jedinicu u kojoj zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, lani ih je bilo 34, ove godine 26.

Bez nepravilnosti

Nepravilnosti u proteklih 14 dana, koliko su se kandidature mogle podnositi, nije bilo, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić, ‘otkrivajući’ razliku između prošlogodišnjih i ovogodišnjih kandidatura.
Prošle je godine glavnina listi, čak 125 od 166, predana posljednjeg dana, a ove je godine ‘udaran’ bio predzadnji dan, kada je zaprimljeno dvostruko više listi nego lani.
Nakon što je u subotu ‘otkucala’ ponoć, DIP-u kreće rok od 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane liste i kandidature, čime počinje službena izbora promidžba.
DIP će to učiniti na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, 15. kolovoza u 17 sati.
Novi, deveti saziv Hrvatskog sabora bira se u nedjelju, 11. rujna. Bira se 151 zastupnik – 140 u deset jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, a osam pripadnici manjina u posebnoj, 12. jedinici koju čini cijela država.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI