Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
KULTURA
“Cvijeće” Judite Gamulin u finalu studentskog Oscara!

“Cvijeće” Judite Gamulin u finalu studentskog Oscara!

judita gamulin

Judita Gamulin/Foto:HAVC

Kratkometražni igrani film Judite Gamulin nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti jedan je od sedam filmova koji je za nagradu nominiran u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. Ove se godine na natječaj za 43. nagrade Studentski Oscar Američke filmske akademije prijavilo čak 1.749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39.

Cvijeće konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija, a taj će popis biti poznat krajem kolovoza. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara.
‘Akademija dramske umjetnosti predložila je film za prijavu. Sretna sam zbog nominacije, pogotovo zbog činjenice da je bilo prijavljeno 1.749 filmova, a da su među dobitnicima nagrade Zemeckis i Lasseter. Uz sve to gledala sam i neke zbilja genijalne filmove koji su Oscara osvojili prošle godine’, rekla je povodom nominacije Judita Gamulin.
Uz režiju, Judita Gamulin je za Cvijeće napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažer Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir i Danijel Ljuboja. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a govori o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu.
‘Mislim da Cvijeće živi jer ima dobar omjer koncepta i jasne fabule, uz univerzalnu temu’, odgovara Gamulin na pitanje u čemu je tajna ovog višestruko nagrađenog filma (Studentski filmski festival Early Bird (Sofija) 2015. – Nagrada za najbolju montažu; Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016. – Nagrada za najbolji scenarij; Pulski filmski festival 2016. – Diploma za najbolji kratki film).
Judita Gamulin rođena je 1992. Studentica je diplomskog studija Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Posljednje četiri godine paralelno radi u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže. Dosad je snimila kratkometražne filmove Daddy Issues (2014), Minus 4 (2015) i Cvijeće (2015).
Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea. Činjenica da se film sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti našao u finalu ovog uglednog natjecanja ujedno je veliko priznanje i samoj Akademiji s obzirom na to da su uz Cvijeće nominirani naslovi studenata prestižnih svjetskih filmskih škola.

student academy

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI