Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
7. Avvantura Film Festival od 20. – 26. kolovoza

7. Avvantura Film Festival od 20. – 26. kolovoza

avvantura film festival

Sedmo izdanje Avvantura Film Festivala, koji u fokusu ima europske koprodukcije, održat će se od 20. do 26. kolovoza, a otvorit će ga projekcija hrvatskog filma “Ministarstvo ljubavi”. Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Tomislav Pinter” je redatelj Veljko Bulajić kojem će nagrada biti uručena na otvaranju festivala.

Festival se ove godine održava od 20.-26. kolovoza na rekordnih sedam lokacija: u Zadru, na Kraljevskim vinogradima u Petrčanima na otoku Ugljanu, u Benkovcu, Biogradu na Moru, Sv. Filipu i Jakovu te Kalima. Kao i svake godine, i ove je poseban programski fokus na mlade redatelje i koprodukcije.
“Kroz ovih sedam godina profilirali smo se u festival koji u fokus stavlja mlade autore koji traže svoj komunikacijski kanal i publiku, a festivali poput Avvanture pružaju im priliku da prikažu svoj film koji, bez obzira na kvalitetu, ne može u redovitu kino distribuciju”, stoji u priopćenju direktora i osnivača Avvantura festivala Zadar Sergeja Stanojkovskog.
Kao jednu od najvećih poslastica organizatori najavljuju premijerno prikazivanje novog naslova koji stiže s upravo završenog filmskog festivala u Locarnu u Švicarskoj, film “Glory” koji potpisuju prošlogodišnji dobitnici Grand Prixa na Avvanturi: bugarski redateljski tandem Kristina Grozeva i Petar Valchanov.
U Zadar ponovno dolazi mađarski redatelj Szabolcs Hajdu, čiji je film “Ovo nije moje vrijeme” na festivalu u Karlovym Varyma dobio Grand Prix , a Avvantura će ugostiti i jednog od najnagrađivanijih slovenskih filmaša, Damjana Kozolea, koji je u Karlovym Varyma dobio nagradu za najbolju režiju za film “Noćni život”. Scenarij za film supotpisuje i Ognjen Sviličić.
U nastavku suradnje Avvanture i platforme “Eye on Film”, u Zadar dolazi prvi igrani film na engleskom jeziku finskog redatelja Miika Kuparinena, “2 Nights till morning”, koji kritika opisuje kao elegantan, dirljiv film, namijenjen prvenstveno ženskoj zrelijoj publici. U programu su i “Dnevnik mašinovođe”, hrvatsko-srpska koprodukcija redatelja Miloša Radovića s Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, te “Go home”, prvi cjelovečernji film bejrutske redateljice Jihane Chouaib u kojemu glavnu ulogu igra velika iranska zvijezda Golshifteh Farahani.
Tu je “Nakom”, američko-ganska koprodukcija koje su režirale Kelly Daniela Norris i TW Pittman. Film je bio uvršten u službenu konkurenciju Berlinala u programu “Panorama”, a riječ je prvom filmu iz Gane na festivalu ikada..
avvantura

Foto: Avvantura Film festival

Festival nastavlja suradnju s Europskom filmskom akademijom, te madridskom filmskom akademijom ECAM, a uvodi i novi program pod nazivom “Intermarium”, u kojem prikazuje filmove iz Litve, Latvije, Estonije, Finske, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Poljske.
Sekcija “Made in Croatia”, koju su zajedno pokrenuli Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Avvantura, prošle se godine pokazala kao pun pogodak, pa se ove godine projekcijama u Zadru i Kraljevskim vinogradima s pogledom na more na Ugljanu, pridružuju i Benkovac, Biograd, Sv. Filip i Jakov, gdje će autori poput Zrinka Ogreste, Pava Marinkovića, Igora Šeregija, Ognjena Sviličića, Antonija Nuića, Renea Bitorajca, Ecije Ojdanić i drugih predstavljati svoje radove.
Festivalski program uključuje i projekciju eksperimentalnog filma Gorana Škofića “Na plaži”, dobitnika Grand Prixa Zagrebačkoga salona, a organizatori za kraj najavljuju premijeru debitantskog filma Igora Šergija “ZG80”.
I ove godine filmove ocjenjuju tri žirija u kojima su glumica Tihana Lazović, redatelj Antonio Nuić, slovenska glumica Katarina Čas (Vuk s Wall Streeta), glumica Anica Kovačević, novinarka Mare Knežević, urednik Šenol Selimović, urednik Dean Šoša, producent Reinhard Brundig (Pandora film), filmofil Nenad Korkut…
Filmovi se ocjenjuju u tri službene kategorije: europske koprodukcije, Prvi i drugi film i kratki film.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Tomislav Pinter” je redatelj Veljko Bulajić kojem će nagrada biti uručena na otvaranju festivala u subotu 20.08.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI