Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Na slici Ivica Poljičak, Iva Kurelac, Željko Burić i Gojko LambašaSnimila: J.Krnić

Znanstveni skup “950 godina od prvog spomena Šibenika “

Na slici Ivica Poljičak, Iva Kurelac, Željko Burić i Gojko LambašaSnimila: J.Krnić

Na slici Ivica Poljičak, Iva Kurelac, Željko Burić i Gojko Lambaša/Foto:J.Krnic

Na znanstvenom skupu “950 godina od prvog spomena Šibenika” bit će predstavljen čitav niz potpuno novih znanstvenih spoznaja o povijesti Šibenika koje su rezultat proučavanja neobjavljenog arhivskog gradiva.

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, Grada Šibenika i Muzeja grada Šibenika, 27. i 28. rujna, u Gradskoj vijećnici, biti će održan međunarodni znanstveni skup “950 godina od prvog spomena Šibenika”.
Program skupa, danas su na konferenciji za novinare, najavili ravnatelj Muzeja Gojko Lambaša, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak i Iva Kurelac sa Odsjeka za povijesne znanosti HAZU.
– U godini kada se obilježava 950 godina od njegovog prvog spomena, grad Šibenik je zaslužio da se temeljitije rasvijetle neki događaji iz prošlosti i u tu svrhu smo u suradnji sa HAZU krenuli u u organizaciju znanstvenog skupa – istaknuo je Gojko Lambaša dodavši kako se skup održava pod visokim pokroviteljstvom  predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Treba uvijek podcrtavati značaj obljetnice 950 godina od prvog spomena Šibenika jer je  Šibenik najstariji izvorni grad u Hrvata, kazao je gradonačelnik Željko Burić.
– Naravno da postoje puno starije urbane sredine na našem području, od Solina, Splita do Zadra, no ono što je značajno za grad Šibenik i u tom kontekstu za nacionalnu povijest nije dovoljno osvijetljeno i zato je važno što ova obljetnica ima i snažnu znanstvenu komponentu – dodao je Burić.

Nove spoznaje o povijesti Šibenika

Na međunarodnom znanstvenom skupu među 31 izlaganjem  tematski  će dominirati humanističke znanosti. Najveći broj izlaganja bit će  s područja povijesti, povijesti umjetnosti, konzervatorstva, arheologije i filologije ali i s područja etnologije, geografije i povijesti znanosti, najavila je dr.sc Iva Kurelac.
– Za ovaj znanstveni skup odabrali smo pristup pozvanih izlaganja što znači da smo odabrali renomirane stručnjake koji su svojim znanstvenim radom pridonijeli boljem poznavanju povijesti Šibenika i njegove okolice. Mogu reći da je najveći znanstveni doprinos ovog skupa to što će na njemu, velikim dijelom, biti  iznesen čitav niz potpuno novih znanstvenih spoznaja o povijesti Šibenika koje su rezultat proučavanja neobjavljenog arhivskog gradiva. U kronološkom smislu su pokrivena  sva vremenska razdoblja počevši od antike, preko srednjeg vijeka, razdoblja renesanse, ranog novog vijeka  i zaključno sa suvremenom poviješću i Domovisnkim ratom – najavila je Kurelac.
Kurelac je također istaknula kako je u Šibeniku prepoznata važnost uključivanja znanstvenog aspekta u obilježavanje 950 obljetnice od prvog spomena grada.
– Smatramo da će upravo ovakva znanstvena dimenzija dati jednu dodatnu kvalitetu obilježavanju velike obljetnice koja ne samo da je važna za grad Šibenik nego je važna i za čitavu Hrvatsku. Posjetitelji znanstvenog skupa imati će priliku steći cjelovit uvid u nove spoznaje o povijesti Šibenika – kazala je Kurelac.
Ivica Poljičak najavio je kako će sljedeće godine biti objavljen i zbornik  radova koji će, kako je kazao, ostati kao trajni znamen za generacije koje dolaze.
– Svi znanstvenici koje smo kontaktirali, a riječ je o doista najznačajnijim imenima humanističkih znanosti u Hrvatskoj, odazvali su se pozivu na skup. Dio njih koji nisu u mogućnosti sudjelovati, napisati  će radove o Šibeniku koji će također biti uvršteni u zbornik – dodao je Poljičak.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI