Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
ggg

Žene HNS-a traže pravednu zastupljenost žena među imenima ulica i trgova gradova

ggg
ggg

Ranka Grubišić, Selma Prišlin i Ruža Kovačević (Foto: Tris/H. Pavić)

Dalmatinski regionalni interesni odbor Ženske inicijative HNS-a s konferencije za novinare u Šibeniku zatražio je pravedniju zastupljenost žena u nazivlju ulica i trgova.

Iako čine više od polovice stanovništva, po ženama se naziva samo 2,6 posto ulica i trgova u Šibeniku ili jedan posto u Zagrebu. Na to je morao reagirati HNS, kako je rekao predsjednik šibenskog stranačkoga ogranka Petar Mišura, jedina stranka koja je poštovala žensku kvotu i koja je u četiri ministarstva imala tri ministrice i potpredsjednicu vlade.
– U hrvatskoj novijoj povijesti tema imenovanja ulica i trgova svako malo iskrsne kao ideološki problem, ali rijetko tko postavlja pitanje o zastupljenosti žena prilikom tih imenovanja. Znamenite žene Dalmacije nemaju zasluženo mjesto među imenima ulica i trgova gradova. Tu smo da ukažemo na taj problem koji je prisutan u svim gradovima Dalmacije –  rekla je Ranka Grubišić, novoizabrana potpredsjednica dalmatinskog regionalnog interesnog odbora Ženske inicijative HNS-a.
U Šibeniku, upozorava Grubišić, od ukupno 338 ulica samo njih pet nosi imena žena, dvije su ulice s bračnim parovima i dvije su ulice sa sveticama, što je tek 2,6 posto.
– To pokazuje da su žene svedene na minimalan broj, da su diskriminirane i marginalizirane i da je njihova uloga u povijesti zapostavljena. Smatramo da to treba ispraviti i predložit ćemo Gradskom vijeću da se jedna od ulica ili trg nazove imenom Vesne Parun, naše najistaknutije pjesnikinje druge polovice 20. stoljeća koja je rođena na Zlarinu i čija mnogobrojna djela i brojne nagrade u Hrvatskoj i svijetu ukazuju da je više nego zaslužila ulicu, trg ili ustanovu u gradu – rekla je Grubišić.
Druga potpredsjednica HNS-ova odbora Selma Prišlin je najavila da će Gradskom vijeću Zadra dati prijedlog imenovanja ulice Savke Dapčević Kučar. Predsjednica  odbora Ruža Kovačević istaknula kako se Split može pohvaliti samo jednim imenom suvremene znamenite žene, Perivojem koji nosi ime koreografkinje Ane Roje, te će HNS stoga ići s prijedlogom imenovanja ulice Zdravke Krstulović.
– Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su žene sudjelovale i ginule u Domovinskome ratu. U Trogirskoj bojnoj svoja su dva mlada života dale Antonija Ivakić i Martina Poljak te smatramo da i njihova imena možemo uzeti zaboravu i upisati u vječnost prostora u kojemu živimo – zaključila je Ruža Kovačević.Znamenite žene HNS-a

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI