Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA
Test za šibensku publiku: Baletna hit-predstava na tvrđavi sv. Mihovila

Test za šibensku publiku:
Baletna hit-predstava na tvrđavi sv. Mihovila

Baletna predstava u izvedbi HNK Split ‘5 do 12’ otvorit će, u ponedjeljak 25. srpnja, 6. Šibenik Dance Festival.

5do12_fb_cover

Šibenik Dance Festival, u organizaciji plesnog teatra Sjene, najambiciozniji je do sada. U svojoj šestoj godini zakoračit će na pozornicu na tvrđavu sv. Mihovila, gdje će festival biti otvoren baletnom predstavom “5 do 12”. Koreografiju i režiju je napravio Igor Kirov, makedonski umjetnik koji je trenutačno u tom svijetu jedan od najvećih. Predstava “5 do 12” je lani otvorila Splitsko ljeto, a do danas je izvedena desetak puta i svaki je put bilo rasprodano.

– To me ponukalo da dovedem tu predstavu u Šibenik, jer znam da moji sugrađani vole ljeti pogledati kvalitetne programe – rekla nam je Zorana Mihelčić, voditeljica Sjena i čelna osoba festivala. – Smatram da je ovaj festival sam po sebi jedan mali spektakl, na kojem se besplatno ispred katedrale mogu vidjeti odlične predstave. Dovodim profesionalne i amaterske plesačke ansamble, svake večeri imamo dva do tri programa po pola sata. Međutim ove godine sam otvorenje festivala odlučila podignuti na jednu veću razinu i smjestiti ga na tvrđavu sv. Mihovila, ne bi li tamo privukla pažnju šire publike. Ono što će možda namamiti mlađu publiku je činjenica da je glazbu radio Kiril Džajkovski. Njegova je glazba moćna i prepoznatljiva, definitivno jaki adut ove predstave.
Ulaznica za otvorenje Šibenik Dance festivala je 100 kuna, program na pozornici Strana B (također na tvrđavi sv. Mihovila) je 25 kuna, a svi ostali programi, oni u šibenskom HNK-u i na Trgu Republike Hrvatske, besplatni su. – Šibenska publika nije navikla na takve programe. Moj cilj je da privučem ne samo publiku koja inače dolazi u kazalište gledati plesne programe, nego širu populaciju – ističe Mihelčić. – Želimo promicati plesnu kulturu i umjetnost općenito, razviti naviku odlazaka na ovakve predstave. U tom smislu odgajamo publiku, ali i sponzore, koji se teško odlučuju na davanje potpore ovakvim projektima.
Baletna predstava “5 do 12” na velikoj pozornici tvrđave sv. Mihovil bit će svakako test za publiku u gradu koji se voli smatrati kulturnim središtem. U ponedjeljak navečer doznat ćemo je li to doista tako.

program dance

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI