Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Foto: Zelena Istra

Slučaj ladonja – Marija Bibulić (103):
Pustite da stari istarski coki žive!

Foto: Zelena Istra
Foto: Zelena Istra

Foto: Zelena Istra

‘Slučaj ladonja’ u istarskoj Općini Tar-Vabriga, poštanski broj 52465, jednoj od 428 općina u Hrvatskoj, kojoj je na čelu načelnik Nevio Stojnić (IDS), zaintrigirao je mnoge u Hrvatskoj, i šire. Naime, namjera općinske vlasti da posjeku stoljetno stablo ladonje, svojevrsni simbol mjesta, a radi tzv. poboljšanja prometne regulacije (a vjerojatnije zbog nekog profita uslijed građevinskih radova) u tom malom mjestu (1990 stanovnika), naljutio je mještane, koji su se odlučili usprotiviti vlasti i obraniti stablo.

Ovo stablo ladonje je pokazalo kako građani ipak nisu samo stado ovaca  koje strpljivo, skrušeno, pognute glave i bez glasa prihvaća štetne odluke beskrupulozne vladajuće strukture, bilo na lokalnoj ili državnoj razini. Borba za ladonju se nastavlja – nije gotova, jer tvrdoglave općinske vlasti i dalje ignoriraju žitelje općine za čiju bi dobrobit trebali djelovati.
Evo današnjeg priopćenja udruge Zelena Istra, koja je odmah stala uz mještane Tar-Vabrige općine, među kojima je i najstarija mještanka Marija Bibulić (103 god.):
Foto: Zelena Istra

Foto: Zelena Istra

Oko stoljetne ladonje koju je Općina Tar-Vabriga u Istri odlučila posjeći radi izgradnje kružnog toka već danima se okupljaju nezadovoljni mještani koji svojim tijelima brane sječu ladonje.

Na slici je najstarija mještanka Općine Tar-Vabrige, Marija Bibulić (103 god.) koja se oštro protivi uklanjanju ladonje u Vabrigi. Nona Marija se sjeća da je još dok je bila djevojčica ova ladonja bila veliko stablo i srce je boli što se prema stogodišnjem simbolu njenog mjesta odnose bez poštovanja.

Poručuje: “Pustite da stari, istarski “coki” žive!”

Mještani su mišljenja da novi kružni tok nije dobro i logično rješenje za sigurnost prometa u naselju, kako je načelnik izjavio, dapače ako se promet iz smjera Poreča i Laruna bude preusmjeravao kroz taj kružni tok, to će stvarati još veće probleme za sigurnost prometa kroz uske ulice stare jezgre Vabrige.
Mještani su pokrenuli i peticiju kojom se traži obustava sječe ladonje radi izgradnje kružnog toka u Vabrigi. Potpisi će se prikupljati u nedjelju 10.07.2016. ispred marketa KIWI u Vabrigi u vremenu od 7-19h za sve mještane Općine Tar-Vabrige. Prikupljat će se i potpisi potpore od strane građana koji nisu mještani Općine, ali žele podržati mještane u njihovoj namjeri.
Ovaj slučaj, koji je izazvao velik interes javnosti, pokazuje koliko je bitna aktivna uloga građana u planiranju i životu lokalne zajednice, ali i koliko se javne vlasti udaljuju od svojih građana te ignoriraju i zanemaruju njihovo mišljenje.
Na kraju krajeva, javna vlast je tu zbog nas građana, ali nažalost ih na to treba uvijek, iznova podsjećati!
Istrijani čuvaju svoju fafarinku

Istrijani čuvaju svoju fafarinku

 
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI