Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
Skladište zvuka: Zvučna instalacija u cisternama tvrđave sv. Mihovila

Skladište zvuka:
Zvučna instalacija u cisternama tvrđave sv. Mihovila

dfdf

U četvrtak, 21. srpnja, u sklopu projekta Umreženi susreti u Hrvatskoj, umjetnički kolektiv Ligtune.G postavit će u cisternama tvrđave sv. Mihovila zvučnu instalaciju pod nazivom “Skladište zvuka”, čime će se ovaj povijesni lokalitet transformirati u mjesto suvremenih umjetničkih istraživanja.

“Skladište zvuka” novi je projekt umjetničkog dvojca Lightune.G, rađen namjenski za prostore cisterni tvrđave sv. Mihovila i sastoji se od desetak podnih senzora i autonomnih zvučnika. Ideja gusterne kao skupljališta vode, jednog od osnovnih elemenata života, ideja je iz koje Lightune.G razvijaju novu audio instalaciju. Kretanjem kroz prostor posjetitelji će odabirati podne senzore kojima će aktivirati zvučne zapise i time postati autori kratkih autonomnih kompozicija. Kroz taj proces cisternama tvrđave sv. Mihovila privremeno će biti vraćena prvobitna funkcija skupljališta vode, u kojima će voda biti zamijenjena zvukom te će tako cisterne postati aktivni prostor uskladištenih sjećanja.

03

Lightune.G ime je pod kojim su multimedijski umjetnik Bojan Gagić i inženjer elektroakustike Miodrag Gladović 2011. započeli prva istraživanja luminoakustike. Ime je rezultat prvog istraživanja konverzije svjetla kazališnih reflektora u zvuk: svjetlo + melodija + ton G/50Hz. Riječ je o jedinstvenoj tehnici koju su nazvali luminoakustika i za čiji razvoj su dobili treću nagradu na prestižnom natjecanju Margaret Guthman New Musical Instrument Competition. Osim luminoakustikom, Lightune.G se bave audio-istraživanjima i prostornim instalacijama.
Umrežene susrete u Šibeniku 23. kolovoza zatvara audiovizualni performans Hairy Hairy Mouth, koprodukcija hrvatskog glazbenog sastava Chui i litvanskog Psilicone Theatra, koji povezuje glazbu i suvremeni teatar na inovativan način.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI