Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
SCENA
Regius po šesti put neukusu rekao – ne!

Regius po šesti put neukusu rekao – ne!

Disciplina kičme i Kawasaki 3P bili su glavne zvijezde sinoćnjeg prvog dana Regius festivala.

Regius (15)
Jedini preostali rock festival u Šibeniku sinoć je okupio oko petsto ljudi. Možda šesto. I osim što je to dobra financijska vijest za organizatore, radi se i o buđenju zrnca optimizma. Postoji, dakle, i dalje poveća kritična masa u gradu koji vole da ih po ušima šiba noise Discipline ili ska ritam Kawasakija. Pobjeda je postala utoliko veća kad su portali, tijekom nastupa Kandžije i Golih žena, počeli objavljivati fotke poluprazne Spaladium Arene gdje se održavao famozni cajkaški “Ringišpil”. Kasnije se možda i napunilo, nismo provjeravali.
Šesti Regius u nekadašnjoj luci tvornice TEF, otvorili su Teški osjećaji, mediteranski rock bend iz Tisnog. Pjevaču Željku Marači i društvu ovo je bio dosad najveći izazov; em što su nastupali na najvećoj pozornici do sada, em što su imali nezahvalnu ulogu prvog benda koji svira dok ljudi tek ulaze. Bilo je nervoze, priznao nam je poslije Željko, ali zadovoljni su na kraju. Isto kao i desetak fanova koji su skakali ispred bine.
Kandžija je jedan od onih hip-hopera kod kojeg mastrica ne dolazi u obzir. Štoviše, bend Gole žene (a kad ono – sve muškarci; op.a.), uigrana je sekcija, čvrsta i bezgrešna, što Kandžiju na trentke dovede na rub kakvog hard core crossovera. Nije Kandžija kao prije nekoliko mjeseci u zagrebačkoj Tvornici naišao na opću euforiju, al’ isto su hitići “Fiš”, “Donji Miholjac”, “Kruva masti paprike” i “HŽ”, pali na dovoljno razdraganih glava u publici, da se po podvlačenju crte može zaključiti: koncert uspio. Gledali smo Kandžiju prije koju godinu na Terraneu, ali te se svirke i uz najbolju volju ne možemo detaljnije sjetiti, pa recimo da mu je ovo bio prvi “pravi” šibenski koncert.

Regius (22)

Nema kod Discipline kičme života u prošlosti. Dušan Kojić Koja preskočio je i “Buku u modi” i “Tata i mama” i “Čudnu šumu”, ponudivši ipak “Ah kakva sreća” onima koji su tu bili zbog nekih davnih vremena. No, Disciplina je rijedak primjerak benda na čijim koncertima najpoznatiji hitovi nisu ni bitni. Sve je to jedna velika bučna mantra, koja preko glasnih i jednostavnih parola utječe izravno na mozak. Neukusu treba reći ne, prestani da mrziš ili ako ti je glasno da pojačam još malo. Sve jasno, bez uvijanja.
Kawasaki 3P, pak, ovisi o hitovima. A njih imaju dovoljno. “Ni da ni ne” je naravno bila vrhunac, kao i “Puta Madre”. Momci su spojili nekoliko koncerata ovog tjedna, usvirani su, raspoloženi, a na Regiusu su zvijezde večeri već po drugi put. Računamo li još lanjsku Kulturaljku, Šibenik se nauživao K3P-a. Nauživao se i Chuija, instumentalne grupe bazirane na jazzu i ritmu, čijoj smo magiji sviranja ovog proljeća već svjedočili u Azimutu. Chui nema hitove, ali je 2015. imao album godine. Jučer su plesno zaključili prvi dan Regiusa, večeras dolaze Elemental, M.O.R.T., Sassja, Mnogi drugi i Pullover.
Fotogalerija Hrvoslava Pavića:
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI