Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
UKRATKO
Radio808 i Radio Student večeras prenose valove Slobodnog Trećeg!

Radio808 i Radio Student večeras prenose valove Slobodnog Trećeg!

sloboda trecima

Ilustracija Danijela Žeželja

Pratite večeras, četvrtak 14. srpnja, od 20:30 sati na valovima Radio Studenta, u suradnji s Radijom 808, live stream prosvjedne akcije Na valovima slobodnog Trećeg. 

Inicijativa “Sloboda Trećima” održat će večeras  prosvjednu akciju  “Na valovima slobodnog Trećeg”  u 20:30 na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma 16 (glavni ulaz Doma hrvatskih likovnih umjetnika).
Budite   večeras za” Slobodu Trećima ” makar radijskim putem na 100.5 MHz ili putem streama. Linkovi su: http://www.radiostudent.hr/live-prosvjed-sloboda-trecima/ http://stream.radio808.info:8003/listen.pls – pozivaju Radio 808 i Radio Student čiji tekst, objavljen uoči prosvjedne akcije, prenosimo:
Građanke i građani okupljeni u inicijativu “Sloboda Trećima” prosvjeduju zbog poteza „čistke“ od strane rukovodstva HRT-a kojim su na oba treća programa nacionalnog javnog medijskog servisa neopravdano ukinute iznimno kvalitetne emisije, a osobe koje su ih uređivale i vodile na visoko profesionalnoj razini maknute i marginalizirane, otpuštene ili im je bez suvislog pojašnjenja otkazana daljnja suradnja.
Na adresu inicijative SLOBODA TREĆIMA koja se protivi ideologizaciji i nedavnom ukidanju svih emisija dokumentarnog programa, koje je uređivala Ljubica Letinić, ali i zbog drugih događanja na Trećem programu HR-a, svakodnevno stižu izrazi podrške u vidu audio poruka iz cijeloga svijeta.
Te poruke, u znak protivljenja ukidanju brojnih vrijednih emisija kao i uklanjanju mnoštva glasova iz etera Trećeg programa, poput Borisa Postnikova, Ivice Prtenjače, Katarine Luketić i Hajrudina Hromadžića, će se, uz ostali bogati program protestne radio-emisije uživo, emitirati danas NA VALOVIMA SLOBODNOG TREĆEG na Trgu žrtava fašizma u 20:30 u Zagrebu, a prenositi na Radio Studentu i radiju808, te televiziji N1.
Upravo je gubitak prostora za dokumentarizam kao autohtoni radijski izraz, te gubitak slobode govora na Trećem programu Hrvatskog radija privukao pažnju kolega radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta.
Tako osnivač „Master school for radio-documentary“ Europske radijske unije (EBU), belgijski autor Edwin Brys napominje:
“Radio-dokumentarci su uvijek davali glas narodu. I to ne kraljevima, kraljicama, konjima na šahovskim pločama, nego narodu samom. Svaki puta kad izgubite glas – gubite demokraciju. Sretno u vašoj borbi!”

sloboda trecima3

Iz američkog Massachusettsa stigla je poruka izvršne producentice Radio-Utopia te bivše umjetničke voditeljice iznimno cijenjenog Third Coast Festivala u Chicagu, Julie Shapiro:
“Na Feature konferenciji u Zagrebu 2002. godine sam upoznala fantastičnu hrvatsku radijsku povijest kroz djela pokojnog Zvonimira Bajsića. Na toj su konferenciji njegova kćer Pavlica Bajsić i kolegica Ljubica Letinić zasjale, ne samo zbog njihove očite kreativne snage već i sposobnosti nastavljanja i širenja tradicije kroz okupljanje mladih autora. Stoga me rastužuje da danas netko ima moć samo tako izbrisati višegodišnji uloženi trud, i da je danas djelo Ljubice Letinić, posebice emisije Audio.doc i Skrivena strana dana, utišano, izbrisano, otkazano, nestalo s valova! Molim da ljudi koji imaju tu moć još jednom promisle i odustanu od svoje odluke i sačuvaju djela moje radijske braće i sestara u Hrvatskoj.”
Susjedni III. Program Radio-Slovenija, program ARS je zajednički hrabro digao glas, proglas III. Programa Radio-Slovenije potpisuje čak 29 urednika!
“Djelo Ljubice Letinić je ostavilo dubok trag, ne samo na Trećem programu Hrvatskog radija nego i šire – u našem zajedničkom kulturnom prostoru. Njene emisije šire kulturne horizonte, daju glas mislećim i slobodoumnim slušateljima. Ljubica Letinić jedna je od najboljih kreatorica dokumentarnih radio-emisija u regiji i šire. Nemojte uništiti to što je odlično! Radije se potrudite da i druge emisije budu bolje i pustite Trećem programu Hrvatskog radija da dalje diše punim kreativnim i umjetnički otvorenim plućima.”
Torsten Michaelsen iz radio-art kolektiva LIGNA je poslao poruku iz Berlina: “Radio mora biti dokumentaran! Radio mora otkrivati društvene kontradikcije i ukazivati na njih. Jedino tako društvo može o njima početi diskutirati. Šaljemo svu podršku autorima i slušateljima okupljenima u protestu oko Ljubice Letinić! Nadamo da će se vaša borba proširiti kao nekontrolirani radio-valovi!!! ”

sloboda Trecima9

Podrška stiže i iz daleke Australije – Robyn Ravlich, radijska autorica i dugogodišnja producentica Australian Broadcasting Corporation, nedavno je dobila i Silver Award za radijski dokumentarac na New York Radio Festivalu i poručuje upravi HRT-a: “Radijski dokumentarci su vitalni elementi intelektualno otvorenog i kreativnog kulturnog kanala. Čuvajte ih namjesto da ih gasite!”
Podrška stiže i od Petera Leonharda Brauna, osnivača uglednog radio i tv festivala Prix Europa u Berlinu, Mattija Ripattija, autora i kritičara iz Finske, australskog radijskog dokumentarista Colina Blacka, a na radiju Sveučilišta Bauhaus u Weimaru jučer je emitirana i posebna emisija o ovom događaju.

 

Sve poruke podrške, domaćih i inozemnih prijatelja i podržavatelja možete vidjeti i čuti  na FB stranici Sloboda Trećima.
Danijel Žeželj izradio je vizual akcije koji se već našao i na majica, a dio umjetnika i novinara koji su čvrsto stali u obranu kreativnog radija i slobode govora će i nastupiti večeras uživo pred HDLU-om u 20:30. A oni su:  Drum’n’bijes, glumac Zoran Čubrilo, Ante Perković i Barbara Matejčić moderiraju dvije panel diskusije u kojima sudjeluju Leonida Kovač, Boris Postnikov, Sanja Kovačević, Tvrtko Jakovina, Ivica Đikić i Tomislav Reškovac; potom glumci i glazbenici Jasna Bilušić, Alma Prica, Boris Bakal, Dubravka Ostojić, Dražena Šivak, sastav U pola devet kod Sabe, zbor Obzor, a mlada Mara Aiko će u klavirskoj pratnji Urše Raukar izvesti Brechtovu pjesmu “Malom radiju” u prepjevu Tomice Bajsića.
 sloboda trecima4
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI