Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
UKRATKO
Prvi migranti stigli u prihvatilište Porin

Prvi migranti stigli u prihvatilište Porin

izbjeglice

Prvu skupinu migranata koji su iz Italije stigli u Prihvatilište za tražitelje azila Porin dočekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić/Foto HINA / Damir SENČAR

Prva skupina migranata koji su iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama premješteni u Hrvatsku u petak rano poslijepodne došla je u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin. Današnji dolazak izbjeglica prvi je prema sustavu kvota, dogovorenih prošle godine, a do kraja 2017.  Hrvatska će primiti 1 617 izbjeglica.

Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.
– Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku –  kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati.
Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji.
– To nije samo humana nakana već i naša obveza koja se temelji na odnosima s EU. Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela. Odgovornost imaju sve države institucije – rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ispred Porina.
Dolaskom u Prihvatilište Porin izbjeglice će biti uvedene u redoviti postupak traženja međunarodne zaštite te će biti uključeni u psihosocijalne aktivnosti koje se u Prihvatilištu provode.
Branko Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su “otvorili vrata i srca” za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.
– Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem – kazao je Baričević.
Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.
Današnji dolazak izbjeglica je prvi prema sustavu kvota dogovorenih prošle godine, a na koji se, Hrvatska obvezala i prema kojem do kraja 2017. treba primiti 1 617 izbjeglica.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI