Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
EKOLOGIJA
Krađa zaštićene periske na Martinskoj – lopova snimila podvodna kamera

Krađa zaštićene periske na Martinskoj – lopova snimila podvodna kamera

Zahvaljujući suradnji Udruge Šibenik Meteo, Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Turističke zajednice u ponedjeljak je na Martinskoj kraj Šibenika puštena u rad kamera kojom je moguće 24 sata dnevno pratiti podvodna zbivanja. Kamera je jutros zabilježila krađu zakonom zabranjene školjke periske.
Periske više nema

Periske više nema

Zahvaljujući suradnji Udruge Šibenik Meteo, Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Turističke zajednice u ponedjeljak je na Martinskoj kraj Šibenika puštena u rad kamera kojom je moguće 24 sata dnevno pratiti podvodna zbivanja. Kamera je jutros zabilježila krađu zakonom zabranjene školjke periske.

– Bio sam u Splitu, ali sam preko ekrana uspio vidjeti kako ronilac dolazi, zamuti more i kako nestaju on i periska. Nevjerojatno! Vadio je školjke i usput je ispred kamere pokupio i ovu zaštićenu perisku – ispričao nam je Neven Cukrov iz Instituta ‘Ruđer Bošković’.
Odmah je obaviještena policija, ali zbog lošeg vremena policijski brod nije mogao isploviti. Na područje Martinske zato se policijska ophodnja uputila automobilom. Za sada nema informacija jesu li našli lopova.
Za ovu protuzakonitu radnju Zakonom o zaštiti prirode (NN 70/05), za fizičku osobu, predviđena je kazna u visini od 7.000,00 – 30.000,00 kuna. Uz kaznu, počinitelju će se prema Pravilnikou o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama naplatiti i šteta u iznosu od 500,00 kuna po svakoj stradaloj perisci.

Krađa periske zabilježena je u fotogaleriji: 

[wzslider]

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI