Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Počinje prvi LegendFest u NP Krka: Vile i vilenjaci na Roškom slapu

Počinje prvi LegendFest u NP Krka:
Vile i vilenjaci na Roškom slapu

Legend fest 3

LegendFest, festival narodnih priča, legendi i mitova održat će se u subotu, 9. i u nedjelju 10. srpnja na Roškome slapu u organizaciji udruge Val kulture i JU „Nacionalni park Krka”. Za posjetitelje LegendFesta ulaz na Roški slap poslije 17 sati je besplatan.

Program LegendFesta započinje već suta (petak, 8. srpnja) u Šibeniku.
Od 18 do 20 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” održat će se dva predavanja; mr. sc. Zoran Čiča predstavit će pretkršćanski kult u doba progona vještica, a prof. Marko Dragić govorit će o legendama šibenskoga kraja.
Istovremeno, od 19 do 22 sata na Trgu Ivana Pavla II. održat će se pričaonica, likovna radionica, plesni i cirkusko-zabavni program na temu vila te koncert glazbenog etno sastava iz Izraela.
Prvi put u Šibensko-kninskoj županiji, obiteljski festival LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Sudionici festivala istaknuti su hrvatski umjetnici, glumci, etnolozi, povjesničari, ilustratori i dr.
Prateći projekt festivala  je LegendExpo, izložba autorskih radova na temu hrvatskih legendi, mitova i priča, kojom se kulturna ponuda obogaćuje događanjima koja promiču hrvatsku umjetnost i kulturnu baštinu.
Legend fest 4

Foto:LegendFest

 

Glavna tema ovoga festivala su VILE. Mnoge od legendi i priča dalmatinskoga zaleđa o vilama, nesretnim mladencima, tužnom ocu, okrutnom zmaju i druge nastale su upravo na obalama rijeke Krke. One će na LegendFestu oživjeti kroz brojne radionice, pripovjedaonice, interaktivne predstave, predavanja i koncerte koji će se tijekom vikenda na Roškome slapu izmjenjivati od 10:30 do 22 sata.
” Kako vile izgledaju? Što ih može naljutiti? Što se dogodi kad izgube vlas kose? Tko su vilovnjaci i vilenice? Zašto u hrvatskim tradicijskim vjerovanjima u unutrašnjosti Dalmacije vile imaju životinjske noge? Ako ne možete odoljeti opojnom zovu vila i njihovom zamamnom plesu, dođite u NP Krka i zaplešite s njima u vilinskom kolu kraj čarobnog Roškog slapa. Ali oprez, možda vas odvedu u svoja vilinska kraljevstva i više nikada ne vrate. Ako želite baš to, na pravom ste mjestu! “, stoji u pozivnici organizatora.
– Legende i priče dalmatinskog zaleđa o vilama, nesretnim mladencima, tužnom ocu, okrutnom zmaju i mnoge druge koje su nastale upravo na obalama čarobne rijeke Krke ponovno će oživjeti na Roškome slapu. Netaknuta priroda po kojoj se prelijeva ljepotica Krka, bajkovite lokacije Roškoga slapa, Oziđane pećine i starih vodenica učiniti će LegendFest još atraktivnijom manifestacijom, koja će posjetiteljima omogućiti da na poseban način dožive bogatstvo nematerijalne i materijalne kulturne baštine ovoga kraja – najavljuje predsjednik udruge Val kulture Ivor Zidarić.
U subotu, 9. srpnja i u nedjelju, 10. srpnja za posjetitelje LegendFesta ulaz na Roški slap poslije 17 sati je besplatan.
Na ovoj poveznici možete pronaći kompletan program: Legendfest
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI