Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA
Počinje 6. Supertoon – međunarodni festival animacije

Počinje 6. Supertoon – međunarodni festival animacije

 

supertoon

“Supertoonovci” Petar Trebotić i Slave Lukarov/Foto: J.Krnić

 

Šesto izdanje Supertoon međunarodnog festivala animacije održat će se u Šibeniku od 24. do 29. srpnja. U šest dana festivala na osam lokacija gledati ćemo recentnu svjetsku produkciju animiranih filmova. Na natječaj natjecateljskih kategorija javilo se više od 940 filmova iz više od dvadeset zemalja, a u četiri natjecateljske kategorije bit će prikazano 120 naslova.

Najveća novost na ovogodišnjem izdanju festivala su nove lokacije. Uz kino na Gorici gdje će se prikazivati animirani filmovi iz dječjeg programa, još jedno otvoreno kino, festival po prvi put postavlja i na Maloj loži gdje će biti prikazane kategorije kratkog animiranog filma, animiranih muzičkih videa i namjenskog animiranog filma. Mala loža ujedno je i mjesto službenog otvaranja festivala u nedjelju 24. srpnja u 21 sat, najavili su, na konferenciji za novinare, organizatori festivala Petar Trebotić i Slave Lukarov.
Uz glavni festivalski žiri koji odlučuje o nagradama u kategoriji kratkog animiranog filma, animiranog glazbenog videa i animiranih reklama, ove će godine dječji žiri odabrati nabolje iz kategorije kratkog animiranog filma za djecu, a u njemu će biti  petoro djece polaznika festivalske radionice. Članovi glavnog žirija su Tünde Vollenbroek (programska direktorica nizozemskog festivala animiranog filma Klik), Božidar Trkulja (autor animiranih filmova i novinar), Igor Prassel (direktor slovenskog festivala Animateka), a voditeljica dječjeg žirija je Maja Prokl.
– U konkurenciji kratkih animiranih filmova ove godine će se moći vidjeti presjek svjetske produkcije, prikazujemo filmove iz 16 zemalja. Od velikog broja pristiglih animiranih video spotova izabrali smo ih 40 iz 21 zemlje i oni čine zabavni dio naših službenih konkurencija – kazao je Slave Lukarov.
Uz glavni program koji čine filmovi koji konkuriraju za festivalske nagrade, Supertoon je i ove godine pripremio bogat popratni program koji uključuje izložbe, radionice i prezentacije novih animatorskih formi, najavio je Petar Trebotić.
– U Muzeju grada Šibenika prikazivat će se animirani dokumentarci koji su specifična i zanimljiva forma po tome što klasičnu naraciju kombiniraju sa prezentacijskim tehnikama koje pruža animacija i na taj način nešto što bi u osnovi možda bilo suhoparno, prikazuju na atraktivniji i zanimljiviji način – kazao je Trebotić.
Reprizni program festivala, prikazuje se u Gradskoj vijećnici, gdje se će se u popodnevni satima, između 13 i 16 sati, prikazivati reprize programa u natjecateljskim kategorijama te Svjetska panorama koja tradicionalno pruža uvid u najbolja recentna animirana ostvarenja koja nisu ušla u uži izbor festivala, ali  su svojom kvalitetom zaslužili biti prikazani, najavio je Trebotić.
– U večernjim satima Gradska vijećnica postaje mjesto za VJ radionice na kojoj je cilj prezentirati i naučiti polaznike kako se film i animacija stapaju sa glazbom. Nama je posebno drago što od ove godine imamo suradnju sa glazbenim festivalom Regius pa će se radovi polaznika ove radionice prikazati na otvaranju Regiusa – istaknuo je Trebotić.
VJ radionicu Animirani Šibenik, od 24. do 29. srpnja vode Natko Stipanićev i Ines Kesić.
Neizostavni dio Supertoon festivala su i radionice animacije za djecu, a ove godine se održavaju u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Voditelj radionice je kao i prethodnih godina Marko Zdravković- Kunac, osnivač i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice, u čijem sklopu vodi Školu animiranog filma te Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi.
supertoon vizual 2016

Autorica ovogodišnjeg vizuala Supertoona je Nives Sertić

Festivalski centar Studio Galerije Krševan

Glavni festivalski centar u Studiju Galerije Krševan bit će otvoren od 24. – 30. srpnja i bit će mjesto susreta sa autorima ali i još jedno mjesto na kojem će se održavati projekcije filmova, najavio je Slave Lukarov.
– U festivalskom centru svakog dana od 12 sati organiziramo razgovore sa autorima filmova ali tu su i dva mala kina u kojima će se tijekom cijelog dana prikazivati različiti filmovi od nekakvih hibridnih formi do animiranih igrica ili uvodnih animiranih špica za filmove do tzv. “making of” filmova. U 6 dana festivala imamo projekcije i različite programe  koji počinju od 10 sati i svi mogu pronaći nešto za sebe te na nekoliko lokacija pogledati filmove koje su možda propustili od prethodnog dana – kazao je Lukarov te dodao kako se svakodnevni Supertoon party, od ponoći, održava u Azimutu.

Retrospketiva Borivoja Dovnikovića Borde

Supertoon i u svom 6. izdanju predstavlja renomirana imena hrvatske animacije, pa ćemo tako ove godine dobiti uvid u rad  redatelja, animatora, karikaturista, ilustratora i grafičkog dizajnera Borivoja Dovnikovića Borde.
– U Galeriji sv.Krševana bit će retrospektivna izložba jednog od najvećih hrvatskih animatora Borivija Dovnikovića Borde koji je dobio više od 60 različitih nagrada od kojih je čak 16 za životno djelo. Retrospektiva će uključivati neke od njegovih najboljih filmova te celove kroz koje će se vidjeti na koji je način razvijao svoje animatorske tehnike – najavio je Petar Trebotić.
Borivoj Dovniković Borde je i gost festivala, a retrospektivna izložba bit će otvorena u ponedjeljak 25. srpnja u 19 sati, a nakon toga moći će se razgledati svakog dana od 11-14 te 18-21 sat.
Uz njega na festival dolaze Olga i Michal Bobrowski, umjetnički i programski direktori Stop Trik festivala.
Oni će predstaviti knjigu “Opsesija. Perverzija. Pobuna. Uvrnuti snovi srednjoeuropske animacije”Zbornik je to članaka posvećenih subverzivnim i potisnutim motivima prisutnim u animiranim autorskim filmovima iz Višegradske skupine zemalja (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) i Italije.
Posebna gošća festivala je i Vesna Dovniković, glavna tajnicu ASIFA-e, najstarije međunarodne organizacije animatora, ali i animacije kao umjetnosti, koja će imati i čast otvoriti 6. Supertoon.
Detaljan program 6. Supertoona potražite na službenim stranicama  festivala ili na Facebook stranici.

supertoon program

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI