Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Plenković predao više od 35.000 potpisa za predsjednika HDZ-a

Plenković predao više od 35.000 potpisa za predsjednika HDZ-a

andrej plenkovic

Plenković je potpise predao u pratnji voditelja njegova izbornog stožera Damira Krstičevića te glasnogovornika Davora Ive Stiera/Foto:HINA/Dario GRZELJ

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je Središnjem izbornom povjerenstvu predao više od 35.000 potpisa potpore za njegovu kandidaturu najavivši da će svoj program javnosti predstaviti u petak.

Plenković je u izjavi novinarima nakon predaje potpisa naglasio da su izbori za novog predsjednika stranke, koji će se održati 17. srpnja, bitni za jačanje legitimiteta novog predsjednika HDZ-a na unutarnjem planu, ali i “prema van” kako bi stranku mogao voditi u izvanredne parlamentarne izbore.
Najavio je i da će svoj program za vođenje stranke u središnjici HDZ-a predstaviti u petak, a do izbora za predsjednika obići će sve županije i predstaviti ga članovima stranke. Plenković na predsjedničke izbore ide pod sloganom “HDZ središnja snaga razvoja Hrvatske”.
Plenković je ponovio i da bi volio i da se još netko od članova HDZ-a kandidirao za predsjednika jer bi to bilo dobro za jačanje unutarstranačke demokracije i dijaloga.
Na upit novinara je li dobio odgovore o pozajmici Prvog plinarskog društva HDZ-u, Plenković je odgovorio da se u tom slučaju ne radi samo o tome je li ta pozajmica bila zakonita, već je stvar političkog odabira od koga se i zašto ona uzima.
– Ne radi se samo o tome je li pozajmica bila zakonita, važno je i od koga se i zašto ona uzima. Ako stranka nije obaviještena o tome, kako pišu mediji, od onih koji su tada vodili stranku tražit ću političku odgovornost. HDZ se mora financirati transparentno, u skladu sa zakonom – kazao je Plenković.
Kandidat za predsjednika HDZ-a je, upitan o najavljenim izmjenama Statuta po kojem bi se smanjile ovlasti predsjednika, odgovorio da te izmjene nisu prioritet HDZ-a uoči izvanrednih parlamentarnih izbora te će o tome razgovarati nakon izbora.
– Ne vidim nikakve potrebe da se brzo mijenja Statut uoči parlamentarnih izbora – naglasio je Plenković.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI