Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
KULTURA
Objavljena “Arhitektonika Jurja Dalmatinca”- prva monografija o velikom arhitektu i kiparu na hrvatskom jeziku

Objavljena “Arhitektonika Jurja Dalmatinca”- prva monografija o velikom arhitektu i kiparu na hrvatskom jeziku

 

juraj

Knjiga “Arhitektonika Jurja Dalmatinca” akademika Andrije Mutnjakovića predstavljena je u utorak navečer u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prva je to monografija o Jurju Dalmatincu na hrvatskom jeziku koja donosi njegov graditeljski opus ostvaren u Hrvatskoj i Italiji. Andrija Mutnjaković, inače autor desetaka knjiga posvećenih povijesti hrvatske arhitekture, u monografiji ističe kako je “arhitekt i kipar Juraj Dalmatinac istinski Homo Adriaticus i istaknuti sudionik povijesnih događanja u razvitku jadranske arhitektonske kulture”.

Kako je istaknuto prilikom predstavljanja, monografija o arhitektonskom opusu Jurja Dalmatinca nastala je kao društvena potreba jer je jedina adekvatna monografija prvi i jedini puta objavljena prije ravno stotinu godina na njemačkom jeziku.
Austrijski arhitekt Dagobert Frey objavio je u časopisu Jahrbuch des Kunsthistorischen institutes der K. K. Zentralkommission für denkmalpflege, Wien 1913. obimnu studiju (170 stranica), naslovljenu Der Dom von Sebenico und sein Baumeister Giorgio Orsini, u kojoj je analizirao sva tada poznata graditeljska djela Jurja Dalmatinca.
No ta studija nikad nije objavljena na hrvatskom jeziku, a kako nakon nje nigdje nije objavljen cjeloviti prikaz Dalmatinčeva arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva, knjiga arhitekta Andrije Mutnjakovića upotpunjava društvenu potrebu za sagledavanjem njegova izrazito kreativnog arhitektonskog opusa ostvarenog u Hrvatskoj i Italiji.
Knjiga “Arhitektonika Jurja Dalmatinca” nastoji predočiti izgled, sadržaj i oblikovanje svih poznatih Dalmatinčevih djela ali donosi i  podatke o njegovu porijeklu, obrazovanju… Sagledava njegov doprinos formiranju dijelova Duždeve palače u Veneciji, oblikovanje najznačajnijih povijesnih spomenika Ancone, oblikovanje i gradnju katedrale Svetog Jakova u Šibeniku kao vrhunskog djela europske arhitekture potom urbanistički projekt novog renesansnog grada Paga, dogradnju  kule Minčete i oblikovanje pročelja Kneževog dvora u Dubrovniku…
Predstavljena knjiga "Arhitektonika J. Dalmatinca"

Na fotografiji Andrija Mutnjaković/Foto HINA / HAZU / mm

Juraj Dalmatinac kao istinski Homo Adriaticus

Akademik Andrija Mutnjaković, inače autor desetaka knjiga posvećenih povijesti hrvatske arhitekture, u monografiji ističe kako je “arhitekt i kipar Juraj Dalmatinac istinski Homo Adriaticus i istaknuti sudionik povijesnih događanja u razvitku jadranske arhitektonske kulture”.
Tu kulturu izvanredno reprezentira njegov arhitektonski i kiparski opus koji je, piše Mutnjaković, ostvaren u turbulentnom vremenu odumiranja srednjovjekovlja i rađanja novovjekovnih ideja sredinom 15. stoljeća duž Jadranskog akvatorija.
U knjizi je dokumentirao  Dalmatinčev boravak na sjevernoj obali u Zadru, Pagu, Cresu, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, te na južnoj obali Jadranskog mora u Padovi, Raveni, Riminiju, Fanu, Urbinu, Gubbiju, Anconi, Loretu, Civitanovi.
Cijeli radni vijek, navodi se u monografiji, Juraj Dalmatinac je proveo ploveći između jadranskih gradova simultano gradeći grad, crkve, palače, portale i utvrde, klešući skulpture i reljefe, ili isporučujući kameno gradivo. U tim su gradovima boravili i radili ondašnji vrhunski arhitekti – Giovanni i Bartolomeo Bon u Veneciji, Antonio Averlino Filarete u Veneciji, Leon Battista Alberti u Riminiju i Urbinu, Lucijan i Frano Vranjanin u Urbinu, Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi u Veneciji i Dubrovniku – s kojima je Dalmatinac imao ili mogao imati kontakte i poznavati njihova djela, piše Mutnjaković i zaključuje kako  se među tadašnjim graditeljima  “prožimao  neki čudesni uzajamni fluid” koji se odražavao u stvaranju temeljnih djela i ideja novovjekovne arhitektonike pa i urbanistike”.
Knjiga “Arhitektonika Jurja Dalmatinca” objavljena je u izdanju nakladničke kuće Art Studio Azinović i pisana je hrvatskim i engleskim jezikom te je tako opus arhitekta Jurja Dalmatinca postao pristupačan domaćim i inozemnim institucijama i istraživačima hrvatske i europske kulturne baštine.
Arhitekt i kipar Juraj Dalmatinac rođen je u Zadru početkom 15. stoljeća, a umro u Šibeniku 1475. godine. Prema običaju onog vremena kao ime najčešće je koristio naziv grada u kojemu je živio ili stvarao. Tako se u talijanskim dokumentima najčešće naziva Giorgio da Sebenico, to jest Juraj iz Šibenika ili Juraj Šibenčanin, pa je ovaj naziv usvojen kao standard u europskim jezicima. No, na vanjskom zidu katedrale sv. Jakova uklesao je svoje ime i ime oca latinskim jezikom u obliku Georgius Mathaei Dalmaticus, što je pohrvaćeno u obliku Juraj Matejev Dalmatinac, te se na hrvatskom jeziku ustalilo pisanje njegova imena u obliku Juraj Dalmatinac.

Gradnja katedrale sv. Jakova

U  monografiji se opisuju okolnosti nastanka pojedinih Dalmatinčevih građevina pa je tako o gradnji katedrale u Šibeniku izdvojen i događaj iz travnja 1402., kada je biskup Pulšić pozvao 45 građana s kojima je dogovorio  davanje desetine svojih prihoda za gradnju nove katedrale. Idućih 150 godina Šibenčani – puk, posjednici, pomorci uz pomoć mletačkih kneževa uporno su skupljali novce i  gradili svoju željenu katedralu.
Osmišljavalo ju je i gradilo nekoliko generacija oko 80 godina i uređivalo daljnjih 70 godina do 1555. godine, od čega je Juraj Dalmatinac projektirao i gradio katedralu 30-ak godina.
“Nadahnuti protomajstor Juraj Dalmatinac, majstor klesarskog umijeća, ostvario je Šibensku katedralu isključivo kamenom, uz korištenje željeznih zatega za preuzimanje vodoravnih sila lučkih konstrukcija… Pokrov čine poduže kamene ploče uglavljene u kamena rebra…”, piše Andrija Mutnjaković i stiče kako je to, u onovremenoj europskoj arhitekturi, bio  jedinstveni kuriozitet  s obzirom na to da su crkve i zgrade takvih dimenzija građene opekom i ponekad obložene kamenim pločama, a Venecija tada također ne poznaje monolitnu kamenu arhitekturu.

monografija arhitektonika jurja dalmatinca

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI