Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA
Znatiželjna pirka

Novo:
Šibensko podmorje besplatno i uživo u vašem domu

Znatiželjna pirka
Orada u prilazu

Orada u prolazu

Dok ovo pišemo, dvije sićušne pirke se skrivaju jedna od druge uokolo jedne periske. Sitne ribice lijeno plutaju i lebde na podmorskoj struji…

– Zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) te udruge Šibenik Meteo (ŠM) javnost je u mogućnosti pratiti uživo prve podvodne kadrove snimljene kamerom koja je instalirana u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5m. Projekt je financijski potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika – javljaju iz Laboratorija za fizičku kemiju tragova Zavoda za istraživanje mora i okoliša pri Institutu Ruđer Bošković.

Kako kažu,  prijenos uživo možete pratiti na poveznici: http://www.sibenik-meteo.com/podvodna-kamera, a galerija fotografija s najuzbudljivijim trenucima zasad, nalazi se na poveznici: http://www.sibenik-meteo.com/apps/photos/album?albumid=16002985.

Sipa u prolazu

Sipa u prolazu

Inače, planovi za realizaciju ovog projekta pokrenuti su još prošle godine, no zbog manjka novca su odgođeni za ovu godinu. Ipak, kamera je sada tu, odnosno ispod mora, a da bi netko vidio šetnju prugastih pirki  u realnom vremenu, bilo gdje na svijetu gdje ima internetske veze, trebalo je biti utrošeno gotovo 180 metara različitih kablova, zaštite i izolacije. Cijeli sustav osmislili su i realizirali Marin Brajković i Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo, te Neven Cukrov s IRB-a, a opremljen je i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20h do 23h (termin paljenja i gašenja mijenjat će se ovisno o promjeni duljine dana i noći).
24

Pirka

 

– Estuarij rijeke Krke poznato je mrijestilište mnogih vrsta riba što su pokazale i prve testne fotografije.  Vizualni materijali i podaci koje će prikupiti uz pomoć podvodne kamere, na meteo postaji, kao i panoramskom kamerom usmjerenom na Šibenik te sondom za mjerenje temperature mora, znanstvenicima će poslužiti za praćenje života tog dijela podmorja. Područje Šibenika zahvaljujući centralnoj poziciji na hrvatskom dijelu Jadrana te zbog koncentrirane povezanosti vodnih odjeljaka – slatkih, boćatih i slanih voda izuzetno je pogodno za razvoj akvakulture i znanstvena istraživanja. Ovo područje predmet je proučavanja znanstvenika već duži niz godina. Tako je laboratorijski prostor IRB-a na Martinskoj otvoren 1980. godine upravo s ciljem proučavanja osnovnih procesa i utjecaja čovjeka na prirodne karakteristike vode, razvoja akvakulture, održivog razvoja akvakulture i turizma te usavršavanja mladih znanstvenika.  Ovaj zajednički pothvat udruge Šibenik Meteo (ŠM) i IRB-a jedan od projekata koji pridonose pozicioniranju postaje Martinska kao morskom opservatoriju. Znanstvena zajednica već pokazala interes za prikupljeni materijal – kaže dr. sc. Neven Cukrov iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša.
Dok završavamo ovaj tekst, upravo prolazi jedna oveća orada (komarča).
A onda još jedna…
Znatiželjna pirka

Znatiželjna pirka

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI