Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
IZDVOJENO
Može li gluplje: Makedonija Makedoncima zabranila dnevnu šetnju po šumama – kazne do 2000 eura!?

Može li gluplje:
Makedonija Makedoncima zabranila dnevnu šetnju po šumama – kazne do 2000 eura!?

dark-forest-21458

U šumu se smije po mraku (ilustracija)

– Do 15. kolovoza u vremenu od 7 do 17 sati je zabranjeno kretanje makedonskim šumama – pročitao sam jučer vijest na makedonskom uglednom portalu MKD.mk (vidi poveznicu).

Prvo sam pomislio kako je riječ o zaokretu MKD-a u satirično novinarstvo. Ali nije. Kolega Petar Pejović iz Skopja s MKD-a me je ekspresno razuvjerio.

– Ne znam šta da ti kažem… Ovi poludeli skroz… Ovako će navodno da spreče požare u šumama. Otišlo sve nepovratno… – rezignirano kaže Petar.
Ipak, novinar se treba uvjeriti svojim očima i ušima, što je bilo moguće na službenim stranicama makedonskog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (vidi poveznicu), a kojemu je na čelu ministar Mihail Cvetkov, inače magistar robotike.

‘Zatečeni kako se kreću u šumi’

– Uvodi se ograničenje kretanja svih osoba u šumama i šumskim pojasevima za razdoblje od 07.06.2016 do 15.08.2016 od 7.00 do 17.00 sati (osim ako osoba nije dobila odgovarajuće odobrenje od javnog poduzeće za gospodarenje državnim šumama “Makedonske šume” i osoba koje upravljaju zaštićenim područjima). Za nepoštivanja odredbi ove zabrane pojedinci koji budu zatečeni kako se kreću u šumi bez odgovarajućeg odobrenja od 7:00 do 17:00 sati poslijepodne kaznit će se novčanom kaznom od 1.500 do 2.000 eura (u denarskoj protuvrijednosti), u skladu s člankom 106. Zakona o šumama – veli neumoljiva šumska obavijest.
šuma
Nemoj da te u šumi zateknu po danu (ilustracija)
Kazna od 15 tisuća kuna za šetnju mirisnim šumskim proplancima, u sjeni hrašća, među ugodnom šumskom vegetacijom? O čemu se tu radi? Je li posrijedi ulazak strahovladajuće diktature na mala šumska vrata? Ima još. Za Makedonce vrijedi zabrana, ali – pazi to – ne i za turiste koji se žele šetati makedonskim šumama. (!?)
– Ovo ograničenje ne odnosi se na organizirani obilazak turista za razgledavanje šume sa ekonomskom namjenom i nacionalnih parkova u zemlji, koji će biti u pratnji predstavnik PE “Makedonskih šuma” ili nacionalnih parkova – ističe se u fašistoidnoj šumskoj naredbi na stranicama navedenog Ministarstva.
Osim turista, priliku da tijekom dana u makedonskoj šumi sretnu medvjeda ili lisicu imaju i šumari koji rade u Makedonskim šumama, dosjetili su se šumske vlasti. Slična uredba je na snazi bila i prije par godina, no ovoga puta su ionako iziritirani građani Makedonije ovo naređenje dočekali s gnušanjem i bijesom.

Po noći dozvoljeno šumsko tumaranje

– Sat i po kroz šumu moram ići da bi obišao staru majku i oca. Jer nisu napravili put. I šta sad, da ih ostavim da umru tamo. Samo neka me zaustave, bit će svega – ljut je i poznanik Boris iz Skopja.
Ipak, šumska strahovlada ponešto popušta predvečer i noću, od 17 do 7 ujutro, kada se može lutati po šumama, premda nije jasno tko normalan želi usred noći tumarati po mračnim šumarcima.
– U razdoblju od 17.00 sati do 7.00 sati je dozvoljeno kretanje svih osoba u šumama i šumskim pojasevima za odmor i rekreaciju na vlastitu odgovornost za njihovu sigurnost i obvezu da ne nanose šumi štetu (paljenjem otvorene vatre u šumi, itd.) – smilovaše se šumski diktatori.
Skopje, šuma spomenika (foto TRIS/G. Šimac)
Skopje, šuma spomenika (foto TRIS/G. Šimac)
Navodno je razlog za ovakve rigorozne mjere u namjeri da se spriječe šumski požari koji u ovom razdoblju prijete zbog visokih temperatura.
– Ali kakva budala moraš biti da zaključiš da se požar može zapaliti namjerno samo od 7 do 17 sati, te da se poslijepodne ne može upaliti požar? – preneražen je Boris odlukom koji se odnosi na sve šume, uključujući i one u nacionalnim parkovima “Mavrovo”, “Pelister” i “Galičica”, Javnoj ustanovi za zaštitu prirodnih vrijednosti “Jasen” – Skoplje, te javno poduzeće “Parkovi i zelenilo” – Skopje.
U Makedoniji su, na žalost tog čestitog naroda, već navikli na naglašeno apsurdne poteze svojih vladajućih političara, počev od pretvaranja Skopja u južnoeuropski Disneyland gradnjom i postavljanjem na stotine stotina novo-spomenika, gradnjom kičastih velebnih palača, replika starih brodova, novih nakinđurenih mostova, zgrada ministarstava itd. Nedavna odluka (koja je ipak povučena nakon dugotrajnih demonstracija) makedonskog predsjednika G. Ivanova da ekspresno potezom svojega pera razriješi grijeha sve političare koji su sudjelovali u aferi prisluškivanja tisuća građana, javnih osoba, političara itd. je također jedna u nizu takvih nebuloznih poteza vlasti.
Nema u Šumu, ali za spomenike ima (foto TRIS/G. Šimac)
Nema u šumu, ali za spomenike ima (foto TRIS/G. Šimac)

‘Još neka naplate disanje, idioti jedni…’

Sve se to odvija u uvjetima visokokorumprirane vlasti, a otegotna okolnost su i unutarnji međunacionalni problemi između Albanaca i Makedonaca, uz poznatu činjenicu kako se ta lijepa zemlja nalazi u jednom od najnegostoljubivijih geopolitičkih okruženja. Stiješnjena je između Bugarske, Albanije, Kosova i Grčke (koja joj ne dopušta niti da se koristi svojim povijesnim imenom Makedonija), među državama koje bi ju poput krda bijesnih hijena rastrgali u trenu, da nije u interesima tzv. svjetskih sila da stanje ostane ovakvo kakvo je sad: nedorečeno, neperspektivno i deprimirajuće za oko 2,1 milijuna makedonskih žitelja.
No vratimo se u šumu. Kad ne bi bila istina, ova odredba makedonskih vlasti bi bila idealan temelj za neku humoresku i zbijanje šala o tome kako će vlasti zeca, liju i medu obučiti za špijune, kako bi se što više uhićenih šumskih šetača opalilo po džepu.  Ali je istina. Nije šala.
– Ovoj gluposti nema kraja. Ovo sigurno rade da bi drvokradicama nitko ne bi smetao da kradu drva po danu. Još samo da nam naplate disanje zraka, idioti jedni… – zaključuje gorko Dragan T., jedan od vojske ogorčenih građana koji se po virtualnim šumama makedonskih društvenih mreža upravo sablažnjavaju grotesknom zabranom – šetnje po šumama.
Spomenici, plastičan prikaz makedonske groteske (foto TRIS/G. Šimac)
Spomenici, plastičan prikaz makedonske groteske (foto TRIS/G. Šimac)
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI