Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
SCENA
Goran Bare u Šibeniku (Foto: Šibenik.in)

Majke unplugged u Šibeniku:
Sve ono što ’93. nije bilo zamislivo…

Goran Bare u Šibeniku (Foto: Šibenik.in)

Goran Bare se jučer u Šibeniku iskupio za nesuvisli koncert od prije četiri godine.

Goran Bare u Šibeniku (Foto: Šibenik.in)

Goran Bare u Šibeniku (Foto: Šibenik.in)

Sve je ustvari počelo s bolnim „Mršavim psom“ tamo negdje 1993. Akustični trenutak Majki na albumu “Razdor” koji je prštao sirovim riffovima nagovijestio je da bi, ako potraju, Majke jednom mogle zablistati u unplugged varijanti. Baš kao što je tih dana to pošlo za rukom Nirvani u New Yorku. Zablistali su petnaest godina kasnije, 2008., na duploj ištekanoj ploči koja je označila raspuštanje Baretovih Plaćenika i povratak Majki u sedlo.
Današnje akustične Majke, a vidjeli smo to sinoć na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, kadrovska su kombinacija Majki i Plaćenika, pa je time i repertoar više uronjen u blues od set-liste s čuvenog „Unpluggeda“. Zapravo, ako ćemo biti nezahvalni, zaključit ćemo da su nedostajale samo „Krvarim od dosade“ i „89“, pa da, što se tiče zagriženih fanova benda, repertoar bude savršen.
Goran Bare je, za razliku od nastupa od prije četiri godina u Šibeniku, bio u stanju držati uzde koncerta do kraja. Prijateljski raspoložen, nimalo svadljiv, društven i još malo mršaviji, Bare je dva sata šarmantno promovirao ovu zrelu fazu Majki, ako je „zrelost“ uopće pojam koji se uz vinkovačkog frontmena može i treba vezati. Kako god, činjenica da Majke već godinama ne pate od toga da gaze po distorzijama, učinila ih je grupom podnošljivom svim generacijama, kako je sugerirao jučerašnji letimični pogled po tribinama u Šibeniku. Tako se nešto, pak, u vrijeme „Mršavog psa“ nije dalo naslutiti.
Nimalo slučajno, „Mršavi pas“ otvorio je jučerašnji koncert nabijen dobrom atmosferom i pred pjevački raspoloženom publikom. „Daj mi“, „Odvedi me“ i „Budi ponosan“ bili su akustični vrhunci večeri, album „Milost“ je uglavnom, zdravom razumu hvala, bio zaobiđen u širokom luku, a Bare je svoju ljubav prema bluesu ispucao na bisu i neočekivano, ali znalački završio priču s psihodeličnom „Depresijom“.
S Majkama je lako; ako Bare nije samodestruktivan, prgav i nerazgovjetan, kupci ulaznice su zadovoljni. Šibenčani su, međutim, dobili jučer puno više – staložen bend koji pred tisuću ljudi budi emocije i zove na ples. Ni to se one ’93. nije moglo predvidjeti.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI