Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Inicijativa Sloboda Trećima: S krunicama protiv klerikalizacije medijskog prostora i zatiranja kritičkog mišljenja

Inicijativa Sloboda Trećima:
S krunicama protiv klerikalizacije medijskog prostora i zatiranja kritičkog mišljenja

sloboda Trecima8

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

Nakon što je u svom domoljubnom zaletu “prisavska metla” pomela na desetke urednika i novinara na Hrvatskoj televiziji te potom počela čistiti i radijski prostor ukidajući najslušanije i nagrađivane emisije na Trećem programu Hrvatskog radija, Inicijativa Sloboda Trećima opet je u Zagrebu izvela akciju podrške za “nepokorene Treće”. Sinoć su na zagrebačke spomenike, semafore, ograde… objesili krunice s porukom: Sloboda Trećima! i čl. 41. Ustava Republike Hrvatske u kojem piše “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države“.

Zdenac života, spomenik Tinu Ujeviću, ograda pred Pravnim fakultetom i zagrebački semafori osvanuli su jutros ukrašeni krunicama s porukom čime je nastavljena aktivistička akcija za zaštitu autonomije HRT3 i čitavog javnog medijskog prostora. Iz Inicijative Sloboda Trećima poručuju kako su akcije koje provode uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja.
Akcija Inicijative Sloboda Trećima, ne treba posebno naglašavati ali i pak da se zna, nije samo za obranu Trećih programa HRT-a, ona je nastavak građanske borbe za opstanak “kritičkog mišljenja” koje nije podložno nikakvim “nacionalnim paradigmama” ili “nacionalnim obrascima”. To je borba protiv potpuno neprihvatljivih “političkih modela” kojima se žele oblikovati pokorni i šutljivi građani – oni koji slijede i ne postavljaju pitanja, oni koji ne prosvjeduju, oni koji svoje mišljenje mogu izreći u “svoja četiri zida”, oni koji “konzumiraju ” servirane “ideološke porcije”, oni koje će “zabaviti vječnim podjelama”… dok im se iza leđa doslovno “radi o glavi”.
sloboda Trecima4

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

OTVORENO PISMO INICIJATIVE SLOBODA TREĆIMA:

“Brutalna devastacija programskih sadržaja Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije koja se dogodila u razdoblju od siječnja do srpnja 2016. godine nedvosmisleni je pokazatelj izvedbe projekta koji je, sada već tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović definirao stvaranjem “nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe”.
U procesu “rasterećenja duhova prošlosti” brzopotezno je uništeno sve ono što su generacije najizvrsnijih hrvatskih znanstvenika, umjetnika, kulturnih radnika, te iznimnih medijskih profesionalaca desetljećima stvarale, da bi u Hrvatskoj poticale razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja kao temelja opstanka društvene zajednice i preduvjeta za borbu protiv svake vrste nasilja, pa tako i onoga koje proizlazi iz “ideoloških sukoba”. U svojoj pedesetdvogodišnjoj povijesti programski sadržaji Trećeg programa Hrvatskog radija bili su čvrsta barijera svakoj vrsti jednoumlja i bezumlja oponirajući dogmatizmu onom vrstom kulturne proizvodnje koja je neprestano šireći granice spoznaje ujedno uspostavljala i visoke standarde javnog diskursa.” – navodi Inicijativa Sloboda Trećima u svom otvorenom pismu.
“Nova nacionalna paradigma” u ime koje je čistkama na Trećem programu Hrvatskog radija i televizije dodatno opustošen hrvatski kulturni prostor materijalizacija je predizbornog obećanja, sada već bivšeg predsjednika ministrove političke stranke, odnosno prijetnje da će svatko moći govoriti što hoće u svoja četiri zida, ali ne i javno.
Provedba ovakve javne politike eklatantno je kršenje Ustava Republike Hrvatske gdje u članku 38. piše:
– Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli
– Sloboda mišljenja i izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja
– Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji
Nadalje, članakom 69. Ustava zajamčena je sloboda znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a država se obvezuje poticati i pomagati razvitak znanosti kulture i umjetnosti. Štoviše, prema istom se članku Ustava država obvezuje štititi znanstvena, kulturna i umjetnička dobra kao duhovne narodne vrednote.
Treći program Hrvatskog radija sa svojom višedesetljetnom tradicijom proizvodnje kulturnih sadržaja prema najvišim međunarodnim profesionalnim standardima, te posebice relativno novi, Treći program Hrvatske televizije koji je međunarodno prepoznat kao jedan od najvrednijih kulturnih televizijskih kanala u Europi, nedvojbeno jesu kulturna dobra, na koja je, umjesto da ih zaštiti, država divljački nasrnula posredstvom svojih poslušnika u upravnim strukturama Hrvatske radiotelevizije.
Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera. Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”.
Evidentno je da su čistke urednika i urednica, autora i autorica, ukidanje vrijednih emisija Trećeg programa Hrvatskog radija i televizije, te njihovo nadomiještanje religijskim sadržajima sukladne politici klerikalizacije hrvatskog društva koje posljedično vodi dokidanju sekularne države, a time i napadu na vrijednosti na kojima se temelji ideja ujedinjene Europe. Europska kultura utemeljena je na kritičkom, a ne na dogmatskom mišljenju, i na poštivanju ljudskih prava, među kojima je ono temeljno upravo pravo na mišljenje. Stoga čistke na Trećim programima Hrvatske radiotelevizije smatramo napadom na sam ustavni poredak Republike Hrvatske.”

treci

Inicijativa Sloboda Trećima na svojoj Facebook stranici  poziva građane da, ukoliko žele i sami iskazati nezadovoljstvo posljednjim događajima na HRT-u, pošalju dopis sa svojim imenom i prezimenom na sljedeće adrese:
vijece@hrt.hr, odnosi_s_javnoscu@hrt.hr
korisnici@hrt.hr, sinisa.kovacic@hrt.hr
drazen.miocic@hrt.hr
sanja.ivancin@hrt.hr
mario.raguz@hrt.hr
kresimir.cokolic@hrt.hr
nevenka.dujmovic@hrt.hr
Dopis možete preuzeti putem sljedeće poveznice: https://we.tl/XqlJc7jOW9
sloboda Trecima5

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

 

OTVORENO PISMO INICIJATIVE KULTURNJACI 2016 NEVENKI DUJMOVIĆ (vd urednice Trećeg programa Hrvatskog radija):

“Zapanjeni smo ukidanjem svih emisija Ljubice Letinić (Audio.doc i Skrivena strana dana), ovogodišnje dobitnice HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo, te vrlo slušane emisije Jutro na Trećem urednika, prozaika i pjesnika Ivice Prtenjače kao i ukidanjem emisija Kultura demokracije, Lica okolice i Pojmovnik postjugoslavenske književnosti.
Tijekom 25 godina Hrvatske države, Trećem programu HR-a je u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, pa čak i unatoč odašiljaču besramno slabog dometa – ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.
Emisija Jutro na Trećem najslušanija je emisija Trećeg programa Hrvatskog radija sa do 40 000 slušatelja dnevno. U dvije i pol godine kako uređuje tu emisiju pjesnik Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike, umjetnike, znanstvenike i brojne druge sugovornike, od akademika do najmlađih autora i to iz područja književnosti, likovnosti, kazališta, filozofije, povijesti, glazbe, ekologije, arhitekture, dizajna, suvremenog plesa, kulturnog amaterizma, medija i raznih društvenih tema. Gubitak takve platforme zasigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnog dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija već i unutar ostalih medija umjetničkog rada.
Sramotnom odlukom smatramo i ukidanje emisija Lica okolice Dinka Telećana te Pojmovnik postjugoslavenske književnosti koju je vodio Boris Postnikov, iznimno važnih priloga upoznavanju regionalne kulturne scene. Ukidanje ovih emisija pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.
Posebno mjesto čak i u okviru Trećeg programa, kruna radijskog umijeća, dokumentarni je program urednice Ljubice Letinić. Polusatna Skrivena strana dana emisija je koja u tjednom ritmu radi ono što radio najbolje zna i može, mikrofonom zalazi u sve kutke našeg društva, često i u one u koje ne zalazi više nitko. Jednosatni Audio.doc, riznica radijskog blaga, primjer je umjetničkog dokumentarizma kao autentičnog i autorskog radijskog izraza koji nastavlja i produbljuje istraživanja velikana ovog radija, Zvonimira Bajsića. Prije točno dva mjeseca emisija Zametnuta kartografija iz serijala Audio.doc dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka. Iako je tom prilikom izjavila: “Smatram ovo priznanjem za moj tihi obrt na HR 3 za koji ne znam koliko će još trajati. […]Smatram ovo nekom simboličkom zaštitom”, očito je da niti nagrada nije bila dostatna zaštita Ljubici Letinić. Već godinama uz sebe okuplja mlade autore, koje upoznaje s mogućnostima radija i inficira ih ljubavlju za ovaj samozatajni medij na način koji ne mogu naučiti niti na jednom fakultetu, niti u jednoj redakciji. To je možda i njen najveći poklon radiju – budućnost.
I zato nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici s mukom i trudom izgradili, politiku koja svojim ponajboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici.
Želimo naglasiti da itekako držimo do Trećeg programa Hrvatskog radija kao javnog servisa. Financiran sredstvima građana, ovaj radio zauzvrat čuva i nudi osmišljene kritičke i umjetničke sadržaje čiji zadatak nije kvantiteta nego kvaliteta, promocija raznolikosti kao društvenog blaga, te širenje horizonata njegovih slušatelja.
Jasno je da kao takav Treći program Hrvatskog radija ne može ali i ne mora konkurirati ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran. Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatog slučaja Luketić/Hromadžić (autorima emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. Ravnatelju cijelog HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička Vlada Republike Hrvatske izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne „čistke“ i to svojih najkvalitetnijih sadržaja. Nedopustivo je i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji uništavate najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe.
Zbog svega navedenog tražimo da odmah povučete svoje odluke, prekinete ideološku instrumentalizaciju medija i vratite slušateljima Trećeg programa Jutro na trećem, emisije koje prate tokove u regionalnom kontekstu kao i sve emisije Ljubice Letinić.
O svemu navedenome obavijestit ćemo svakako i kolege iz European Broadcasting Uniona (čiji je HRT član), International Feature Conference (savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu (na kojemu HRT redovito nastupa), te podržati sve prosvjedne akcije.
Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike.”
Kulturnjaci 2016
sloboda Trecima1

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

 

 

sloboda Trecima6

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

 

sloboda Trecima3

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI