Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Inicijativa Sloboda Trećima poziva na prosvjed 14.srpnja

Inicijativa Sloboda Trećima poziva na prosvjed 14.srpnja

sloboda trecima2

Nedavno osnovana inicijativa ‘Sloboda Trećima’ koja se bori protiv promjena na trećim programima Hrvatskoga radija i televizije, ovih je dana organizirala niz provokativnih akcija, kao uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja u 20:30 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Akcije inicijative započele su prije nekoliko dana ispisivanjem grafita podrške Trećima i prosvjedom ispred zgrade zagrebačkog Općinskog suda gdje je počeo spor kojeg je protiv novinara i književnika Ante Tomića pokrenuo tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Inicijativa je postavila  krunice s porukama na više mjesta u Zagrebu, a ulične akcije nastavljaju se ispisivanjem grafita “STRUKA A NE BRUKA“, “DOSTA JE ČISTKE“, “FREE HRT 3“…
Svake noći ostavljaju se poruke i ispisuju slogani, na zagrebačke spomenike stavljene su slušalice od papira s porukom “ŠTO SLUŠAMO?“, a sve kako bi se upozorilo na čistke na trećim programima Hrvatske radiotelevizije.

sloboda trecima

sloboda trecima8

 

“Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera. Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”’, navodi inicijativa na Facebook stranici.
Iz inicijative, koja se bori protiv radikalnih promjena programskih shema na trećim programima Hrvatske radiotelevizije i udara na njihovu vjerodostojnost i sekularnost, navode kako će se akcije koje provode nastaviti do velikog  prosvjeda koji će se održati 14. srpnja u 20:30 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

 

sloboda trecima3

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

 

 

sloboda trecima5

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

sloboda trecima6

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI