Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
KULTURA
S današnje 'presice' Šibenik Dance Festivala (Foto: Šibenik.in)

Igor Kirov:
Živimo na Balkanu, a tu je sve 5 do 12

S današnje 'presice' Šibenik Dance Festivala (Foto: Šibenik.in)

Baletna predstava ‘5 do 12’ večeras (ponedjeljak, 25. srpnja) na tvrđavi sv. Mihovila otvara 6. Šibenik Dance Festival.

S današnje 'presice' Šibenik Dance Festivala (Foto: Šibenik.in)

S današnje ‘presice’ Šibenik Dance Festivala (Foto: Šibenik.in)

Kirov, Džajkovski, Noshpal i Kovač. Koreograf, skladatelj, kostimograf i scenograf. Tri Makedonskca i jedan Slovenac glavni su aduti ove, po svemu sudeći, spektakularne i hitoidne baletne predstave u izvedbi Baleta HNK Split.
– Predstava je dosad odigrana dvadeset puta, ne samo na scenama u HNK, nego i u Makedoniji, Beogradu, Sarajevu. Publici je ona bila veliki izazov i jako je dobro prihvaćena – rekao je Igor Kirov na današnjoj tiskovnoj konferenciji.
Na presici, na kojoj su pričali predstavnici festivala, Grada, TZ-a i HNK, predstavljen je semodnevni program Šibenik Dance Festivala, s naglaskom na večerašnju predstavu.
– Cilj je da na festivalu bude najmanje tri do četiri programa visoke kulturne razine, a ove godine moj izbor za svečano otvorenje je pao na “5 do 12”, taj plesni vatromet nikoga neće ostaviti ravnodušnim – rekla je ogranizatorica Zorana Mihelčić. – Tijekom tjedna kad se festival održava, Šibenik živi jednim plesnim duhom, kroz grad prođe po dvjesto, tristo plesača.
– S glazbenikom Kirilom Džajkovskim surađujem od 2007., a s kostimografom Aleksandrom Noshpalom imam već pet zajedničkih projekata i svaki put je sve bolje i bolje. S nama je ovoga puta i scenograf Matija Kovač i takva je kombinacija dobitna. Naravno, za sve su najzaslužniji plesači Baleta HNK Split, bez njihovog entuzijazma i želje za radom, ne bi bilo ni ove predstave – istaknuo je koreograf Igor Kirov, koji nije htio otkriti radnju predstave, već je samo natuknuo: – Mi živimo na Balkanu, a tu je sve 5 do 12.
Baletna predstava “5 do 12” počinje večeras (ponedjeljak, 25. srpnja) u 21 sat na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Ulaznica je 100 kuna.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI