Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Nacional - printscreen

Idu izbori, a HDZ još uvijek nije vratio 4,2 milijuna kuna za osvajanje predsjedničkih i europarlamentarnih

Nacional - printscreen
Nacional - printscreen

Nacional – printscreen

Uoči početka izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore tjednik Nacional otkrio je da Hrvatska demokratska zajednica još uvijek nije vratila novac koji je pozajmila kako bi pobijeđivala u ranijim izbornim procesima POVEZNICA.

Pavao Vujnovac, najmoćniji hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, zatražio je prije nekoliko dana da mu HDZ vrati 4,2 milijuna kuna. Taj iznos, piše Nacional, Vujnovac je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, koji je nakon odlaska Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika te stranke u prijelaznom razdoblju, kao njegov donedavni zamjenik, privremeno postao čelni čovjek HDZ-a.

Brkić je zadužio HDZ za 4,2 milijuna kuna bez odluke i znanja Predsjedništva stranke”, ispričao je Nacionalu izvor blizak vrhu HDZ-a. Iz HDZ-a na službeni upit Nacionala o tome jesu li, kada, koji iznos i od koga pozajmili, nisu odgovorili, iako je upit poslan još 26. lipnja. Umjesto da odgovore na upit, unutar HDZ-a počeo je lov na onoga koji je informacije o pozajmici “otkucao” Nacionalu. Ta informacija do Nacionala je došla iz više različitih i nepovezanih političkih izvora, a potom je s više strana i potvrđena. Umjesto HDZ-a, na koncu je tu informaciju Nacionalu službeno potvrdio Pavao Vujnovac.

HDZ ove informacije ne demantira, osim u dijelu da je pozajmica uzeta bez znanja Predsjedništva. Evo njihova priopćenja:

‘Hrvatska demokratska zajednica uzimala je tijekom 2014. i 2015. godine kratkoročne pozajmice od PPD-a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a te posve transparentno, što je svakome dobronamjernom vidljivo iz financijskih izvješća (bilanci, na stavci kratkoročnih pozajmica, konto 2621).

Financijska izvješća su svake godine, nakon usvajanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, uredno dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji te objavljivana u skladu s propisima. Državni ured za reviziju je za 2014. i 2015. godinu dao bezuvjetno mišljenje na poslovanje HDZ-a.

Pozajmice su korištene za tekuće redovno financijsko poslovanje stranke te za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. godine i predsjedničke izbore 2014/2015. godine.

Pozajmice su uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka.

Upozoravamo javnost da svi oni koji ovih dana pokušavaju uvjeravati novinare da su pozajmice uzimane bez znanja bivšeg predsjednika HDZ-a i bez usvajanja financijskih izvješća na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, iznose bezočnu laž, a time zacijelo čine i kazneno djelo.

Iz ovakvih napada možemo samo sa žaljenjem konstatirati kako očito postoje oni kojima progresivne promjene u HDZ-u nisu po volji, pa na ovaj način pokušavaju zaustaviti te procese. To im neće uspjeti!

 – poručuju iz HDZ-a.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković zatražio je od glavnog tajnika Ivana Domagoja Miloševića detaljno izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti, priopćio je Plenkovićev izborni stožer. – U svojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković se zalaže za transparentnost u financiranju i radu svih stranačkih tijela te odgovornost pojedinaca koji obnašaju stranačke dužnosti – stoji u priopćenju stožera koje je potpisao Davor Ivo Stier, glasnogovornik plenkovićeve izborne kampanje.

Potpredsjednik stranke Oleg Butković je novinarima ispred Banskih dvora rekao da ne zna ništa o tome, ali da će se raspitati u stranci i kao potpredsjednik stranke tražiti objašnjenje od stranačkih tijela “jer mu to funkcija i odgovornost nalažu”.

Transparency International Hrvatska priopćio je da financiranje političkih stranaka pozajmicama ukazuje na to da kontrolna tijela javne vlasti koja su zadužena za praćenje financiranja nemaju alate i mehanizme kako bi se smanjila netransparentnost u poslovanju.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI