Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA
HSS odlučio: Na izbore u rujnu idu s ljevicom!

HSS odlučio:
Na izbore u rujnu idu s ljevicom!

Glavni odbor HSS-a uvjerljivom većinom odlučio se za koaliciju sa SDP-om na rujanskim parlamentarnim izborima. Kako će se u to uklopiti zagovornici nastavka suradnje s HDZ-om poput Branka Hrga i Marijane Petir, vidjet ćemo...
Krešo Beljak (Foto: HINA/ Dario GRZELJ)

Krešo Beljak (Foto: HINA/ Dario GRZELJ)

Glavni odbor HSS-a, kojem se odazvalo 105 od ukupno 134 člana, nakon petosatnog vijećanja, odlučilo se uvjerljivom većinom ( 87 “za”, 13 “protiv” i 5 suzdržanih) za koaliciju sa SDP-om na rujanskim parlamentarnim izborima. Teška odluka, donesena razumom, a ne srcem, ali za HSS i Hrvatsku najbolja- izjavio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Beljak podvlači da HSS nije ni HDZ ni SDP, “složili smo se da smo još uvijek HSS i da je naš pozdrav još uvijek “Vjera u Boga i seljačka sloga”, rekao je, pokušavajući obraniti integritet i preostali identitet “seljaka”. Odlučili su se za ponudu Zorana Milanovića i SDP-a jer im je dosta kaosa kojemu smo svi svjedočili zadnjih šest mjeseci, dosta im je da budu na margini i da služe tek kao nečiji dizači ruku, a da se sporazumi ne poštuju. Za HSS je, kako je kazao Krešo Beljak, najvažnije da se napokon nešto učini za spas hrvatskog sela, koje nije potonulo samo u zadnjih četiri-pet godina, nego sustavno tone već 25 godina.

Devet godina vozili desno, pa skrenuli – lijevo

Tako je Glavni odbor, nakon devet godina koaliranja s desnicom, napravio kopernikanski obrat i odlučio HSS “privesti” ljevici. Mnogi za to drže najzaslužnijim upravo novog predsjednika stranke Krešu Beljaka koji je i u Samoboru, gdje obnaša dužnost gradonačelnika, u savezu sa SDP-om. Nasuprot tomu, staro vodstvo HSS-a na čelu s Brankom Hrgom, a pogotovo europarlamentarka Marijana Petir, zagovarali su nastavak suradnje s HDZ-om zbog svjetonazorske bliskosti i demokršćanskog sustava vrijednosti koje njeguju obje stranke.

Beljak, međutim, ne vidi u čemu je ta nekompatibilnost sustava vrijednosti HSS-a i SDP-a, o kojemu je ovih dana decidirano govorila Petir, demantira spekulacije o konkretnim foteljama koje je Milanović ponudio njegovoj stranci, te tvrdi da su razgovarali o programima, a detalje sporazuma tek će dvije stranke dogovoriti. Uostalom, treba najprije izaći na izbore i na njima pobijediti, a onda se može govoriti o foteljama- kazao je.

Marijana Petir i “nepoćudni” SDP

U svakom slučaju, već se neko vrijeme spekulira kako je SDP ponudio HSS-u pet izglednih saborskih mjesta na zajendičkoj listi, Ministarstvo poljoprivrede, a navodno, čak i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Ovo svakako neće biti prvi put da HSS, kao tradicionalna demokršćanska stranka koalira sa socijaldemokratima. Surađivali su, i to vrlo uspješno, i na izborima 2000. u Račanovoj vladi, da bi 2003. na izbore izašli samostalno , a još 2005. nisu htjeli ni čuti za savez sa HDZ-om, da bi 2011. osvojili tek jedan jedini mandat sa svojom samostalnom listom, što im se ponovilo i na izborima u studenomu 2015. kada su, pak, bili dio Domoljubne koalicije, a u Sabor ušao jedino Branko Hrg, tadašnji predsjednik HSS-a. Drugo zastupničko mjesto( Davor Vlaović ) HDZ im je de facto poklonio, ispravljajući nepravdu “aneksom ugovora o suradnji ” između te dvije starnke.

Dolaskom Kreše Beljaka na čelo HSS-a, u proljeće ove godine, izabranog u konkurenciji tri kandidata, zapuhali su novi vjetrovi u uspavanom HSS-u kojega su birači već duže vrijeme percipirali gotovo kao frakciju HDZ-a.

S obzirom da su izbori u rujnu, predizborna kampanja bit će iznimno kratka, i mnogi HSS-ovci neće se stići “prešaltati” na novog koalicijskog partnera, a za neke će, sasvim sigurno, ostati i nakon odluke Glavnog odbora, posve neprihvatljiv. No, izbori su tajni, svaki je birač sam sa svojim glasačkim listićem, pa nema bojazni od stranačke stege ni prisilnog priklanjanja “nepoćudnoj opciji” kakvom Marijana Petir drži Milanovićev SDP, iako je s tom strankom svojeodbno i sama koalirala na lokalnoj razini, kao dožupanica Marine Lovrić Merzel u Sisačko-moslavačkoj županiji. No,  s HDZ-om je stigla čak do Bruxellesa…

 


Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI