Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KULTURA
Hrvatsko novinarsko društvo: Svjesno i namjerno uništavaju program HRT-a

Hrvatsko novinarsko društvo:
Svjesno i namjerno uništavaju program HRT-a

hrt3

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije prosvjeduje zbog svjesnog uništavanja programa HRT-a što ga provodi v.d. vodstvo javne radio-televizije, a koje za radikalne promjene, koje čak zadiru u jesensku shemu, nema nikakvih ovlasti.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju za javnost upozorava da je ono što se događa s trećim programima radija i televizije ravno je kulturocidu, koji je u skladu sa stavom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz Glasa koncila od prije tri godine: „Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i ‘postmodernu’ neojugoslavensku ‘dekonstrukciju’ i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika“.

– Zabrinjavajući napad na struku na Trećem programu radija nezasluženo je ostao u sjeni široj javnosti vidljivijeg uništavanja Trećeg programa televizije, koji se u njegovoj kratkoj povijesti počeo uspoređivati s vrhunskim tv programima poput francuskog Arte.

Prema izvorima HND-a, v.d. urednici HRT-a su rekli da je Treći program radija ideološki najostrašćeniji radijski kanal i da će iskorijeniti aktivizam u redakciji.

No upravo je sada Treći program radija postao aktivistički, politički ostrašćen i nestručan. Na tom se programu ukidaju rijetki i vrijedni dokumentarni sadržaji, a umjesto njih se uvodi studijsko-razgovorni program religijskog i kranje ideologiziranog karaktera.

Posljedice napada bit će dalekosežne jer se uništava izniman kulturni kontinuitet, kojeg su desetljećima stvarali vrsni novinarski profesionalci, teoretičari i znanstvenici svih profila, umjetnici i filozofi.

Najnoviji udari na Treći program radija su ukidanje emisije “Jutro na trećem” Ivice Prtenjače, najslušanije na Trećem programu Hrvatskog radija, te ukidanje, bez obrazloženja, obje emisije novinarke i urednice Ljubice Letinić – „Audio.doc“ i „Skrivena strana dana“. Za svoju emisiju “Zametnuta geografija”, koja govori o Zagrebu za vrijeme Drugog svjetskog rata, kolegica Letinić ove je 1dobila HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka – napisao je u priopćenju Saša Leković, predsjednik HND-a

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI