Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
POLITIKA
U publici je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski iseljenički kongres – Hrvatska se voli negdje drugdje!?

U publici je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora (Foto: Tris/H. Pavić)
Hrvatski iseljenički kongres (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski iseljenički kongres (Foto: Tris/H. Pavić)

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku jutros je otvoren Drugi hrvatski iseljenički kongres koji se tijekom vikenda ovdje održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Izaslanik predsjednice Zvonko Milas, inače predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan zemlje, ukazao je na početku kongresa na potrebu ponovne uspostave povjerenja  i zajedništva između iseljene i domovinske Hrvatske.

– Hrvatski iseljenički kongres snaži to zajedništvo nacije i otvara nove mogućnosti za hrvatski napredak. U proteklom razdoblju nestalo je povjerenja između iseljene i domovinske Hrvatske i treba ga vratiti. Domovina je stvorena u teškoj patnji i ne smijemo dopustiti da uništimo sve dobro što je napravljeno u zadnjih 25 godina – poručio je izaslanik predsjednice RH.

HDZ-ova saborska zastupnica Margareta Mađerić istaknula je iseljavanje kao jedan od najvećih nacionalnih problema. Za njega je optužila dugogodišnju krizu i nesposobnost SDP-ove vlasti u proteklom mandatu.

Margareta Mađerić (Foto: Tris/H. Pavić)

Margareta Mađerić (Foto: Tris/H. Pavić)

– Od osamostaljenja Hrvatske malo toga se promijenilo glede iseljeničke problematike. Tako se i danas naši iseljenici u Hrvatskoj susreću s poteškoćama u ostvarivanju njihovih političkih prava, prava na glasovanje na izborima, s dvojnim oporezivanjem, poteškoćama s dobijanjem državljanstva, poduzetničkom klimom i drugim birokratskim preprekama. Oko rješavanje svih navedenih problema svi se mi moramo ujediniti, svi koji imaju dužnost i obvezu rješavati probleme, kako Hrvatska u domovini tako i u iseljeništvu, jer upravo su naši iseljenici kojih izvan granica naše domovine ima gotovo četiri milijuna jedan od najznačajnijih promotora Hrvatske u svijetu, gdje su na znanstvenim, kulturnim i športskim i drugim područjima svojim uspjesima kroz sve ove godine predstavljali i predstavljati će našu Hrvatsku na najbolji mogući način – rekla je Mađerić.

Također je istaknula kako je iseljena je Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata pružila moralnu, političku, materijalnu i svaku drugu pomoć, osobitio se angažirajući na približavanju Hrvatske zemljama zapadne demokracije, te je naglasila kako je Hrvatska zahvaljujući tome danas ponosna članica EU.

– Vi ste dragi iseljenici pokazali kako se voli svoja domovina. Mnogi od vas iako tisuće kilometara udaljeni od Hrvatske ni jednoga trenutka niste prestali misliti upravo na Hrvatsku – rekla je Mađerić.

U publici je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora (Foto: Tris/H. Pavić)

U publici je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora (Foto: Tris/H. Pavić)

Margareta Mađerić govorila kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, iako je u publici sjedio potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš. No, teško da bi sam Tepeš uspio održati bolji govor i doći do zaključka kako je SDP odgovoran za iseljavanje četiri milijuna Hrvata i to baš onih koji najviše vole domovinu Hrvatsku.

Zastupnik u Europskom parlamentu dr. Ivo Stier pozdravio je kongres za koji je kazao da pokazuje sav potencijal hrvatskog iseljeništva, odbijajući ga staviti u stereotipe. – Ti stereotipi i dalje postoje. Ti stereotipi su neka izvedenica, neki derivat prošlih i propalih politika, koje su gledale na hrvatsko iseljeništvo kao na neprijatelja. Iz tih stereotipa danas se i ulogu hrvatskih iseljenika želi ograničiti. Neće ga više nazivati neprijateljskim, ali često se hrvatske iseljenike prikazuje u javnom prostoru kao radikale, ekstremiste ili se u nekoj blažoj varijanti njihova uloga želi svesti samo na očuvanje kulture, folklora ili eventualno nekog financijskog doprinosa i ne prihvatiti činjenicu da su hrvatski iseljenici integralni dio hrvatskog naroda – rekao je Stier.

Kongres traje tri dana tijekom kojih će dvije stotine sudionika održati nekoliko desetaka okruglih stolova i predavanja, zamišljenih kao znanstveno-stručni ‘laboratorij’ gdje nastaju nove zamisli, prijedlozi i ideje nužne u izradi i provedbi nove hrvatske strategije spram hrvatskog iseljeništva.

Dr. Ivo Stier (Foto: Tris/H. Pavić)

Dr. Ivo Stier (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI