Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
SCENA
Gudalo protiv trzalice: Virtuozno rušenje predrasuda

Gudalo protiv trzalice:
Virtuozno rušenje predrasuda

Uoči koncerta na šibenskom OFF festivalu (15. srpnja), donosimo osvrt na nastupni album dvojca pod nazivom Bow vs Plectrum.

bow
Nema šanse da dostignu ni milimetar popularnosti 2Cellos, iako im je album kudikamo uzbudljiviji i maštovitiji od obrada spomenutog bjelosvjetskog estradnog dvojca. Tihomir Hojsak i Filip Novosel, uostalom, niti ne zvuče kao da namjeravaju krenuti tim putem, mada im je njihov sraz kontrabasa i tambure donio popriličnu količinu hypea u zadnja dva mjeseca otkako je objavljen album “Gudalo protiv trzalice”.
Bow vs Plectrum, odnosno, je li, gudalo protiv trzalice, projekt je koji je značajan na nekoliko razina. Prvo, još jednom se dokazalo da u glazbi ne postoji “nespojivo”. Kontrabas i tambura spojili su se u ovom etno-jazz eksperimentu, kao da je to normalna, sasvim prirodna stvar koja je samo čekala da je netko prepozna. Drugo, ovo je novi korak ka konačnom skidanju stigme o tamburi kao o svadbarskom instrumentu, koji najbolje zvuči kada su uši natopljene u rakiji. Tambura Filipa Novosela puna je energije, strasti, brzih solaža, jazz improvizacija i etno mistike, tjera na pojačavanje decibela i ruši predrasude s lakoćom. Uvodna “Bow vs Plectrum” ili “Mista Dance”, gdje je gitarom uletio i Vlatko Stefanovski, najjači su argumenti tome u prilog.

Treće, osam pjesama s nastupnog albuma ovog dvojca, doima se poput jedne neprekinute pjesme. Dinamičko i melodijsko usuglašavanje autorskih komada, obrada Ivana Zajca i Charlieja Parkera te dva tradicionala, bugarski i bosanski, u kompaktnu cjelinu, a bez da nešto od toga disonantno zagrebe uho, govori o prepoznatljivom touchu i preciznom promišljanuju pri slaganju materijala.
Hojsak i Novosel istrzali su i izgudali zvukove od Balkana do suvremenog jazza, a da su istovremeno, iz vlastitog šešira izvadili magičan originalan proizvod, satkan od različitih stilova. Virtuoznost je nenametljiva, veliki potencijal ove kombinacije instrumenata kristalno je jasna, a koncertna atraktivnost već potvrđena. Gudalo protiv trzalice – rezultat neriješen, a pobjeda neupitna.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI