Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Ptić izbliza (foto PP Vransko jezero)

(FOTO) Ornitološki kamp u Parku prirode Vransko jezero:
upoznajte ptice izbliza!

Ptić izbliza (foto PP Vransko jezero)
Ptić izbliza (foto PP Vransko jezero)

Ptić izbliza (foto PP Vransko jezero)

Ornitološki kamp u Parku prirode Vransko jezero je najstariji ornitološki kamp koji je utemeljilo Hrvatsko ornitološko društvo, javljaju iz PP Vransko jezero. U suradnji s upravom Parka, danas radom kampa koordinira Ornitološko društvo „Brgljez kamenjar“, u okviru kojega djeluju profesionalni i amaterski ornitolozi s posebnim iskustvom, ovlašteni za prstenovanje ptica od strane Zavoda za ornitologiju HAZU.

– Kamp je od posebne važnosti i sa znanstvenoga gledišta – brojni, veoma vrijedni podaci o migraciji ptica preko ovog područja prikupljeni su u kampu i dostavljeni Zavodu za ornitologiju te se čuvaju u njegovu arhivu. Ti podaci nisu značajni samo na nacionalnoj, već i na europskoj razini, budući da je područje kampa, kao stajalište mnogobrojnim preletnicama iz raznih krajeva Europe, proglašeno važnim ornitološkim područjem i uvršteno na popis Ramsarskih područja. Mnogi današnji ornitolozi stekli su upravo ovdje formativno iskustvo i dragocjeno znanje o pticama, a mnogi pojedinci koji su se samo željeli upoznati sa znanstvenim prstenovanjem ptica imali su za to prigodu u ovomu kampu – kaže Iva Rogić, stručna suradnica u PP Vransko jezero.
Labudovi (foto PP Vransko jezero)

Labudovi (foto PP Vransko jezero/Ivica Lolić)

U kampu se provodi akcija prstenovanja ptica, a evo kako se to radi: specijalne ornitološke mreže se postavljaju na različitim staništima – u tršćak, makiju i uz obalu jezera. Mreže se podižu u ranim jutarnjim satima, prije zore, tijekom dana se zbog vrućine zatvaraju, a ponovno se otvaraju u kasno poslijepodne. Napravljene su od tankih niti koje ptice u letu ne mogu vidjeti te upadaju u džepove u kojima miruju dok ne dođe prstenovač, koji ih tada oprezno vadi iz mreže, pojedinačno stavlja u platnene vrećice i nosi na postaju.
Svaka ptica u vještoj ruci ornitologa prolazi točno propisanu proceduru – prvo se determinira vrsta, zatim se odredi spol i dob te se po potrebi uzmu najvažnije mjere (dužina kljuna, krila, noge i repa te težina). Prije puštanja ptici se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s informacijom o prstenovanju na Vranskom jezeru, stoga bude li neka od ovih ptica ponovno ulovljena u mrežu u nekoj dalekoj zemlji, tamošnji ornitolog će lako doznati gdje i kada je prstenovana, pojašnjava se.
Ornitološki kamp u Foto: Park prirode Vransko jezero)

Ornitološki kamp u Foto: Park prirode Vransko jezero)

– Kamp je otvoren od 13. srpnja do 6. rujna (moguće i naknadno tijekom rujna). Ukoliko se tko želi upoznati s radom na postaji, neka posjeti kamp u ranijim jutarnjim ili u predvečernjim satima, jer su to najpogodnija doba dana za lov i prstenovanje ptica. Ovo je šesnaesta godina održavanja ovog kampa i plodne suradnje s Parkom prirode Vransko jezero – kaže voditelj postaje Ivica Lolić.
– Svi posjetitelji Parka prirode Vransko jezero i ljubitelji ptica dobrodošli su u kamp, stoga nakon šetnje po obližnjoj drvenoj poučnoj stazi obavezno svratite do ornitološke postaje i upoznajte ptice izbliza! – pozivaju iz PP Vransko jezero.
Foto: Park prirode Vransko jezero

Foto: Park prirode Vransko jezero

Foto: Park prirode Vransko jezero

Foto: Park prirode Vransko jezero

WEB _1250

Vaganje ptića (Foto: Park prirode Vransko jezero)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI