Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Ilustracija: Još moćnii neprijatelj

Došla maca na vratanca:
Klimatske promjene uskoro će potopiti 18 vojnih baza u SAD-u

Ilustracija: Još moćnii neprijatelj
Ilustracija: Posljednja pomorska bitka - ‘Još snažniji neprijatelj’ (Wikipedia)
Ilustracija: Posljednja pomorska bitka u 3D tehnici, bitka mornarice s morem…

Iz Sjedinjenih američkih država stiže jedna vijest, za koju nije lako ocijeniti je li dobra ili loša. Ali je barem ljetna, jer ima veze s morem. Naime, tamnošnja neprofitna udruga koja se zove Zabrinuti znanstvenici izrazila je zabrinutost jer će se zbog posljedica klimatskih promjena u bliskoj budućnosti potopiti 18 od 120 vojnih baza uz istočnu obalu SAD-a i Meksičkog zaljeva.

– Podizanje razine mora uzrokovano klimatskim promjenama izlaže golemom riziku američke vojne baze. Zbog porasta razine mora u drugoj polovici ovog stoljeća plimne bi poplave mogle svakodnevno pogađati vojna postrojenja – objavili su Zabrinuti znanstvenici jučer, a prenosi Reuters pa onda Hina.

Prisluškivanje oceana, špijuniranje Zemlje?

Što sad? Kako će se najmoćnija i najbolje opremljena vojska svijeta koja raspolaže atomskim bombama, svemirskim vojnim prometalima, superkompjuterima, podzemnim tajnim bazama, nuklearnim plovilima, jurišnim mitraljezima… i tako dalje… uspjeti obraniti od agresivne invazije neprijateljskih poplava, zasad nije poznato.
– Do 2050., većina će baza biti poplavljena deset puta češće nego danas, a polovica njih će doživljavati svakodnevne plimne poplave. Njih četiri, uključujući mornaričku bazu u Key Westu na Floridi i Centar za obuku marinaca u Južnoj Karolini izgubit će u 21. stoljeću od 75 do 95 posto zemljišta – uznemireni su u udruzi Zabrinuti znanstvenici.
Ilustracija: Još moćnii neprijatelj
Ilustracija: Još moćniji neprijatelj (ocean)
Kako kažu, Pentagon, američki militaristički stožer, već analizira učinke klimatskih promjena na svoja vojna postrojenja, ali su potrebni dodatni resursi i sustavi nadzora. Nije pojašnjeno na koji način namjeravaju nadzirati i prisluškivati ocean. Logično, ne zna se ni kako će američka obavještajna zajednica osujetiti drske prijetnje teroristički nastrojenog mora. 
Ali avaj, zahtjev Pentagona da im se odobre dodatne vojne milijarde za špijuniranje Zemlje, odnosno financiranje tzv. ‘klimatske strategije’ je pao u vodu – odbio ga mjerodavni odbor u Senatu.
Možda ta sredstva preusmjere u osnaživanje i modernizaciju podmorničke flote.

U Kuvajtu danas 51.1°C, Amerikance brine ‘nacionalna sigurnost’

– Naši vojni čelnici imaju posebnu odgovornost zaštititi mjesta o kojima ovisi nacionalna sigurnost i egzistencija stotina tisuća Amerikanaca – dramatično zaključuju Zabrinuti znanstvenici.
Došla maca na vratanca – zaključit će sada neki drugi znanstvenici koji desetljećima (stoljećima) upozoravaju na ključnu ulogu agresivne globalne politike SAD-a u nesmiljenom iskorištavanju svjetskih resursa, fosilnih goriva itd.
Bezobzirna stoljetna jagma za profitom i dominacijom u svijetu, a koja se smatra ključnim faktorom u izazivanju aktualnih klimatskih promjena na planetu, te generatorom  glavnine nedaća svjetskog stanovništva,  dovela je i do toga da je danas u 9 sati u Mitribahu u Kuvajtu izmjereno 51.1°C, a u Basrah-Hussenu u Iraku 50.6°C.
ratni-brodovi-1024x640

Ratni brodovi ne mogu torpedirati poplavu (ilustracija)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI