Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
Život zajedno-izložba o 7 godina života u stambenim zajednicama

Život zajedno-izložba o 7 godina života u stambenim zajednicama

 

IMG_7831

“Inkluzija- život zajedno” naziv je izložbe fotografija koja je otvorena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a povodom sedme godišnjice djelovanja Udruge za promicanje inkluzije Šibenik.

Na oko 90 izloženih fotografija prikazan je svakodnevni život osoba s intelektualnim poteškoćama. Posebna vrijednost fotografija je u tome što su ih snimili oni sami, bilježeći svoj život u zajednici kroz proteklih 7 godina.
– Zajedno s Centrom Šubićevac, prije 7 godina, krenuli smo u projekt deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom na području Šibensko-kninske županije. U novu avanturu svoga života prve su se upustile Vera, Đurđa, Hela i Suzana. I ove fotografije govore o njihovih 7 godina života u Šibeniku zajedno sa svim ostalim građanima – kazala je na otvorenju izložbe stručna tajnica Udruge za promicanje inkluzije Neda Miščević.
Šibenska Udruga za promicanje inkluzije inače trenutno skrbi za 29 osoba u Šibeniku, a riječ je o većinom punoljetnim osobama koje su u Udrugu došle nakon višegodišnjeg boravka u nekoj od institucija. Žive u 8 stambenih zajednica gdje uče o svakodnevnom životu, a za sve što im treba mogu se obratiti u radni centar koji je prije devet mjeseci otvoren na Staroj cesti, kaže Ana Hrgović, organizacijska voditeljica šibenske jedinice Udruge za promicanje inkluzije.
– Na ovoj izložbi je zastupljeno 12 korisnika. Od mnoštva njihovih fotografija izabrali smo najbolje za ovu izložbu koja je i velika proslava otvaranja prve stambene zajednice. Oni su jako sretni zbog toga što vide sebe na panoima. To im puno više znači nego da se o tome samo priča – kaže Hrgović.
To su velikim osmijehom  i plesom potvrdile  dvije korisnice Udruge, Đurđica Krok i Mila Savić. Đurđica je prije 7 godina bila među prvim korisnicama u Udruzi i na izložbi je ponosno pokazivala pano sa svojim fotografijama, a imala je i čast otvoriti izložbu. Mila se smiješila zbog  poklona koje je dobila za rođendan ali i zbog toga što su njene fotografije postavljene na njenom radnom mjestu – u Gradskoj knjižnici.
IMG_7838

Đurđica Krok i Mila Savić/Foto: J.Krnić

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI