Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO
Udruga Franak: Vrata za prekršajni progon banaka i punjenje državnog proračuna novcem nesavjesnih i nepoštenih banaka širom su otvorena

Udruga Franak:
Vrata za prekršajni progon banaka i punjenje državnog proračuna novcem nesavjesnih i nepoštenih banaka širom su otvorena

Konferencija za medije Udruge Franak ispred DORH-a

Konferencija za medije Udruge Franak ispred DORH-a.Na slici Goran Aleksić./Foto Hina/ Dario GRZELJ

Udruga Franak podnijela je danas Državnom odvjetništvu RH prekršajne prijave protiv 8 najvećih hrvatskih banaka u stranom vlasništvu zbog kršenja odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju te je o tome obavijestila javnost na konferenciji za medije koja je održana ispred sjedišta DORH-a. Franak prekršajnim prijavama zahtijeva od Državnog odvjetništva da hitno i bez odgode pokrene sveobuhvatni prekršajni progon banaka zbog nezakonitog i samovoljnog određivanja kamatnih stopa u ugovorima o kreditu. Potencijalne kazne za banke iznose od 9 do 25 milijardi kuna.

Prijavljene su banke koje su bile tužene u kolektivnom sudskom procesu zbog toga što niti jedna od tih banaka nije najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila s potrošačima dužnicima fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata. Radi se o svim vrstama kredita, dakle i EURO, i kunskim i CHF kreditima.
Za taj prekršaj nečinjenja, po zakonu je predviđena kazna od 80.000 do 200.000 kn za banku po svakom pojedinačnom prekršaju te od 10.000 do 50.000 kn za članove Uprava banaka koji su to bili na dan 1. travnja 2014.
Činjenice su vrlo jednostavne, navodi Franak, budući da niti jedna okrivljena banka niti s jednim svojim dužnikom u postojećim ugovorima o kreditima, ugovorenima prije 1.1.2010., nije ugovorila fiksni dio kamate i svaka od tih banaka podliježe prekršajnom progonu.
Franak  od DORH-a zahtjeva promptne aktivnosti u smjeru istrage i prekršajnog postupanja na prekršajnim sudovima, prije svega radi izbjegavanja zastare prekršajnih postupaka, a ukoliko DORH ne postupi u skladu sa svojim ovlastima i obvezama, Udruga Franak postupit će vrlo direktno i legalno i prema DORH-u, navode.
–  Jedino što tražimo jest da DORH obavi svoju zakonsku dužnost, da istraži naše tvrdnje i optuži banke na prekršajnim sudovima – ističu iz Udruge Franak.
Ustavni sud RH je, 4. svibnja 2016., odlučio da su prekršajne odredbe temeljem kojih su podnesene prijave Udruge Franak, u svemu ustavne. S obzirom na tu odluku koja je prije tri dana objavljenja u Narodnim novinama(POVEZNICA), te uz argumentaciju i dokaze priložene uz prijave, nema baš niti najmanje zapreke za kažnjavanje banaka i odgovornih osoba u bankama, navode iz Udruge Franak te dodaju kako su sada, vrata za prekršajni progon banaka i punjenje državnog proračuna novcem nesavjesnih i nepoštenih banaka širom otvorena.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI