Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UKRATKO
Zoran Restović i Petar Mišura(Foto:J.Krnić)

U Šibeniku se otvara Muzej oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu

Zoran Restović i Petar Mišura(Foto:J.Krnić)
Zoran Restović i Petar Mišura(Foto:J.Krnić)

Zoran Restović i Petar Mišura(Foto:J.Krnić)

Dan oslobođenja Šibenika  od fašističke okupacije, u studenom ove godine, obilježiti će otvaranje Muzeja oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu, najavili su na konferenciji za novinare Zoran Restović predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije i Petar Mišura potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenika.

Muzej će biti otvoren u novom prostoru šibenskih antifašista u ulici N.Ružića (iznad Medulića) koje im je dodijelio Grad Šibenik. Građevinski radovi su pri kraju, uskoro počinje uređenje postava Muzeja, najavio je Zoran Restović koji je istaknuo kako je ideja Udruge antifašista Šibenika i bila da se izađe iz kancelarijskih prostora i približi građanima stvarajući prostor koji će se moći posjećivati i u kojem će ideja antifašizma moći dnevno živjeti.
-Postav Muzeja sadržavati će prezentaciju jednog dijela antifašističke borbe i antifašizma iz II. svjetskog rata. Prikaz postava bit će od odluke sa Visa da se kreće u oslobođenje Dalmacije, zatim desant na otoke Brač i Hvar, oslobađanje od Dubrovnika pa preko cijele Dalmacije s posebnim naglaskom na bitku za Knin koja se i smatra konačnim oslobođenjem Dalmacije – najavio je Restović.
Za oblikovanje postava i vizualni identitet muzeja zadužen je šibenski dizajner Ante Filipović- Grčić.
Bit će to i multimedijalni prostor u kojem će Udruga organizirati različita događanja dodao je je Restović.
– Ovi prostori će biti i za aktivnosti udruge, koje su već i definirane, tako ćemo imati filmske projekcije, dane za mlade autore i različita događanja, a sve s ciljem da prostor zaista živi – istaknuo je Restović.
Vrijednost investicije je, kako je kazao Restović, procjenjuje se na oko 700 tisuća kuna. Radovi se dijelom financiraju iz sredstava Udruge, ugovornih obveza Grada Šibenika te od pomoći i donacija.
– Udruga engleskih vojnika koji su se borili na Visu sufinancirati će ovaj projekt sa 8 tisuća funti, a imamo i donaciju kineske administracije sa sjedištem u Beču od 15 tisuća eura – kazao je Restović i dodao kako su se u projekt uključile i  tvrtke donirajući rasvjetu, stolariju, podne obloge…
Otvaranje Muzeja oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu planirano je 3. studenog, na Dan oslobođenja Šibenika od fašističke okupacije.
Na konferenciji za novinare također je i predstavljena knjiga “Rimski ugovori” ,u izdanju Zajednice udruga antifašista Dalmacije. Knjiga sadrži objavljene znanstvene radove akademika Strčića, Degana, Svetea, Trge, Jakira i prof. B.Vuškovića, o ugovorima između NDH i Italije o prodaji velikog dijela Dalmacije i primorske Hrvatske. Knjigu se predstavili admiral Fridrih Moretti i Pjero Baranović iz Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI