Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Svečana sjednica Sabora i čestitke povodom Dana državnosti

Svečana sjednica Sabora i čestitke povodom Dana državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Četvrt stoljeća državnosti Hrvatska će oblježiti s nekoliko događaja, a središnji je svečana sjednica Hrvatskoga sabora u podne, na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković. Predsjednica Republike Grabar-Kitarović tradicionalno će uz Dan državnosti u svome Uredu organizirati i svečani prijem.

Među ostalima, čestitku povodom Dana državnosti građanima je uputio i premijer Tihomir Orešković:„Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati,

u spomen na veliki dan kada je, prije četvrt stoljeća, Hrvatski sabor u povijesnu odluku pretočio plebiscitarno iskazanu volju hrvatskih građana da Republika Hrvatska nastavi graditi svoju budućnost kao samostalna i suverena država – upućujem vam srdačne čestitke.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske započeo je trnovit put za slobodu i demokraciju na kojem su mnogi dali živote i zdravlje, posebno hrvatski branitelji kojima i ovom prigodom izražavamo zahvalnost i najdublji pijetet. U proteklih 25 godina slijedili smo svoj put do slobode, no za to je  plaćena  visoka cijena.

Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Za europskim stolom nalazimo zajedničko rješenje za suvremene probleme koji su pred nama i razvijamo društvo temeljeno na zajedničkim europskim vrijednostima.

U svim prijelomnim trenucima za našu domovinu pokazali smo jedinstvo i zajedništvo, jer smo samo tako dovoljno snažni za sve prepreke i izazove koji još stoje pred Lijepom našom.

Drage hrvatske građanke i građani, Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, sretan vam Dan državnosti!
Neka Bog čuva našu dragu Domovinu!“ – napisao je Orešković u čestitci.

Čestitkama za Dan državnosti pridružuje se i redakcija portala Tris.com.hr.

Zastava


VEZANE VIJESTI