Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KULTURA / REPORTAŽE
2.	Članovi Gradskog komornog orkestra Šibenik i njihovi domaćini u središtu Tuzle (Foto: Željko Komadina)

Šibenik – Tuzla:
Glazba i prijateljstvo u gradovima soli

2. Članovi Gradskog komornog orkestra Šibenik i njihovi domaćini u središtu Tuzle (Foto: Željko Komadina)

Piše: Živana Podrug

2.Članovi Gradskog komornog orkestra Šibenik i njihovi domaćini u središtu Tuzle (Foto: Željko Komadina)

2. Članovi Gradskog komornog orkestra Šibenik i njihovi domaćini u središtu Tuzle (Foto: Željko Komadina)

Gradski komorni orkestar iz Šibenika i Kamerni orkestar Srednje muzičke škole Tuzla zajedno su ovog tjedna nastupili u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, a 1. srpnja očekuje ih novi nastup u Šibenskom kazalištu u programu 56. MDF-a.

Kada je u novijoj povijesti počela trajna veza Tuzle i Šibenika? Možda onog trenutka kad je otac Zrinke Andrejaš, direktorice Srednje muzičke škole Tuzla krajem devedesetih kupio kuću u Docu, u Buti? Ili kad je jedan od najpoznatijih bosansko-hercegovačkih književnika i novinara s prijelaza stoljeća, Emir Imamović Pirke,  odlučio sarajevsku adresu svoje obitelji zamijeniti šibenskom (štoviše varoškom)? Ili kad je Robert Andrejaš, fotograf i televizijski producent, počeo kamerom obilaziti ulice starog Šibenika, pa napravio umjetničke  fotografije, a Zdenka Bilušić i Antonija Modrušan sve to pretvorile u Robertovu izložbu i Zrinkin koncert u Galeriji sv. Krševana? Ili kad je prije nekoliko godina tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović promovirao u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ svoj roman „Molim te, zapiši“  (promocija novog romana najavljena je za ovogodišnji FALIŠ)? Teško je naći precizan odgovor. Ostaje, međutim,  činjenica da su sve prethodne veze okrunjene ovog tjedna velikim zajedničkim koncertom tuzlanskog i šibenskog orkestra, na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe.
Kad ste u lipnju u Tuzli, onda vam je potpuno jasno zašto se taj mjesec baš tako zove. U gradu velikih umjetnika, književnika Meše Selimovića i slikara Ismeta Mujezinovića, ali baš u svakom njegovom dijelu, danas mirišu lipe. Taj je miris dočekao i članove Gradskog komornog orkestra Šibenik  kad su se nakon gotovo 500 kilometara vožnje – velikim dijelom  po ne baš idealnim bosansko-hercegovačkim cestama – iskrcali pred zgradom Srednje muzičke škole Tuzla u Ulici Mirze Delibašića. Osmijehu direktorice  Zrinke Andrejaš i odlučnosti Ive Lise, dirigenta i umjetničkog voditelja šibenskih glazbenika, nije se moglo proturječiti. Prva zajednička proba počela je trenutkom dolaska, a sviralo se i probalo sve do večeri zajedničkog koncerta klasične glazbe „Muzika kroz gradove soli“, koji je velikim dijelom ispunio dvoranu tuzlanskog BKC-a, unatoč činjenici da su istodobno jazz glazbenici nastupali ispred zgrade Narodnog pozorišta, a na velikim ekranima diljem grada Tuzlaci navijali za hrvatsku reprezentaciju u utakmici protiv Španjolske. Čak je i gradonačelnik Imamović dolazak na šibensko-tuzlanski koncert pretpostavio i utakmici i jazzerima i svim drugim gradonačelničkim obvezama.
Dirigent Ivo Lise i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (Foto: Željko Komadina)

Dirigent Ivo Lise i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (Foto: Željko Komadina)

Pa Šibenčani baš i nisu imali baš puno vremena za razgledavanja jednog od najstarijih bosansko-hercegovačkih gradova, u kojem od oko 120.000 stanovnika, 16 i po tisuća čine studenti, u kojem se u samom središtu grada na mjestu nekadašnjih rudnika soli nalazi kupalište na trima jezerima sa slanom i ljekovitom vodom, i u kojem Hrvati, Srbi i Muslimani i danas žive u miru i toleranciji.
– Nastup s orkestrom Srednje muzičke škole Tuzla izvanredno je iskustvo za članove našeg orkestra, koji čine sadašnji i bivši učenici Glazbene škole Ivana Lukačića. Vjerujem da bi i profesionalnim glazbenicima bilo izuzetno zahtjevno u manje u dva dana zajedničkih proba svladati repertoar s djelima Vivaldija, Glucka, Bacha, Sibeliusa, Stamitza, Matza i Sorkočevića, koji smo izveli tijekom jednosatnog koncerta. Zahvaljujemo Srednjoj muzičkoj školi Tuzla na ovoj prilici i radujemo se ponovnom zajedničkom koncertu u Šibeniku – reći će umjetnički voditelj i dirigent Gradskog komornog orkestra Šibenik, profesor  violine Ivo Lise, koji je te prve ljetne tuzlanske večeri dirigirao šibenskim i tuzlanskim glazbenicima.
Trodnevno glazbeno putovanje sa šibenskim orkestrom uvjerilo je autoricu ovih redaka da se Glazbena škola Ivana Lukačića može i danas pohvaliti vrsnim pedagozima kao što su Ivo Lise ili Vanja Bošnjak, profesorica violončela te čudesno nadarenom djecom poput solistica – Lane Plančić na violini  i gotovo nestvarno dobre dvanaestogodišnje violončelistice Nine Lucie Perine. Na kraju treba spomenuti i novac, bez kojeg ni ovakvih glazbenih putovanja ne bi bilo. Trudila se oko toga jako predsjednica Gradskog komornog orkestra Blanka Iljadica, a pomogli su i gradonačelnik Željko Burić, i župan Goran Pauk. Pa neka im ovaj tekst nadomjesti neposlane, a planirane, razglednice iz „grada nastalog na zrnu soli“ (slogan s jednog od suvenira).
U Tuzli i dalje cvatu lipe , jezera u centru grada vjerojatno su puna kupača, no mladi glazbenici iz orkestra Srednje muzičke škole ipak željno očekuju more i, naravno, još jedan  koncert sa šibenskim prijateljima, ovaj put u programu 56. MDF-a.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI