Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Ivan Klarin, Mateja Bašić i Toni Turčinov (Foto: Tris/H. Pavić)

SDP preuzima cijeli otok – Općinsko vijeće Općine Murter-Kornati HSS dobio uz pomoć SDP-a

Ivan Klarin, Mateja Bašić i Toni Turčinov (Foto: Tris/H. Pavić)
Ivan Klarin, Mateja Bašić i Toni Turčinov (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin, Mateja Bašić i Toni Turčinov (Foto: Tris/H. Pavić)

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Općine Murter Kornati ostvarile su se najave izlaska HSS-a iz HDZ-ova zagrljaja. Za predsjednika Općinskog vijeća, uz pomoć jedinog glasa SDP-a, izabran je nositelj liste HSS-HNS-a Edo Juraga. Njegovi zamjenici su Mateja Bašić (SDP) i Željko Jerat (NL Mate Skračića).

HSS-HNS u 11-članom Općinskom vijeću na izborima je osvojio pet mjesta, Nezavisna lista Mate Skračića tri, HDZ dva, a SDP jednog. Edo Juraga je za predsjednika Vijeća izabran s tijesnom većinom, sa samo šest glasova vijećnika HSS-HNS-a i SDP-a. Nasuprot Jurage, HDZ-ov kandidat za predsjednika Općinskog vijeća Venčeslav Skračić dobio je pet glasova, dva HDZ-ova i tri NL Mate Skračića. Do dogovora oko konstituiranja Vijeća nije se došlo ni brzo ni lako. Koalicija HSS-HNS najprije je pregovarala s HDZ-om, a kad su pregovori propali dogovor je postignut sa SDP-om.
Iako se o njemu šuškalo nekoliko dana, dogovor HSS-a i SDP-a je postignut neposredno pred konstituirajuću sjednicu. Na nju su vijećnica SDP-a Mateja Skračić i načelnik Toni Turčinov kasnili dvadesetak minuta, jer su bili na sastanku s predsjednikom Županijske organizacije SDP-a i načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom.
– O koaliciji između HSS-a i SDP-a nećemo, rano je o tome govoriti. Bitno je da smo postigli suradanju s kojom naše misto može ići naprijed. Ivan i ja smo već razgovarali o nekim stvarima koje moramo zajedno rješavati. Na kraju krajeva svi živimo na istom otoku i svima nam je cilj da i Murter i Tisno i Jezera i Betina idu naprijed. Ovo je ono što smo zagovarali i prije izbora, da idemo svi zajedno samo za bolji Murter – pojasnio je prije početka sjednice sporazum HSS-a i SDP-a načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Zajednička fotografija svih vijećnika s načelnikom i njegovim zamjenikom (Foto: H. Pavić)

Zajednička fotografija svih vijećnika s načelnikom i njegovim zamjenikom (Foto: H. Pavić)

– Ja mogu reći da ćemo Matea Bašić kao predsjednica murterskog ogranka SDP-a i ja kao predsjednik županijskog podržati novu HSS-ovu vlast u Murteru. Njihov legitimitet je u velikom broju dobivenih glasova i vijećničkih mandata. Mi nismo potpisali nikakav sporazum o koaliciji, ali smo postigli dogovor o suradnji, da se konstuituira Općinsko vijeće i da SDP s HSS-om sudjeluje u aktivnom radu kao dio vlasti u Općinskom vijeću. Uvjete nikakve nismo postavljali, a jedini uvjet je da Murter ide naprijed, da se realiziraju projekti od zajedničkog interesa Općine Tisno i Općine Murter-Kornati. Svjesni smo stalnih ucjena od strane HDZ-a bilo gdje i bilo kada, želimo to eliminirati. Podržat ćemo HSS-ovog kandidata za predsjednika Vijeća i surađivat ćemo do redovnih izbora koji će biti u dogodine u svibnju, i nakon toga idu drugi dogovori, najprije na nacionalnoj pa onda i na lokalnoj razini – rekao je Ivan Klarin.

Sama Matea Bašić ne vidi ništa sporno u tome da su SDP i ona kao vijećnica rušili prošlu HSS-ovu vlast i doveli do prijevremenih izbora, a sada s tom strankom koaliraju.
– Promjena se dogodila kod samog HSS-a. Ovo sad su jedni novi, mladi ljudi. Toni i ja smo išli zajedno u osnovnu školu, družili se kroz cijelu srednju – rekla je Bašić.
– Mi smo prije svega prijatelji i tako ćemo lakše donijeti bolje odluke za Murter – uglas su rekli Mateja Bašić i Toni Turčinov.

Glasovanje (Foto: H. Pavić)

Glasovanje (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI