Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO
Sabor izglasovao nepovjerenje Oreškoviću, pala Vlada

Sabor izglasovao nepovjerenje Oreškoviću, pala Vlada

H20160616013332

Glasanje o opozivu premijera Tihomira Oreškovića u Saboru. Foto :HINA/ Dario GRZELJ/

Hrvatski sabor iskazao je nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, čime je po prvi put, pala i hrvatska Vlada.

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdržana.
Tome je prethodila višesatna burna rasprava zastupnika u kojoj su zastupnici isticali kako je njihov glas za opoziv premijera glas za opoziv Vlade.

Orešković u Saboru: Ova vlada je pala zbog osobnih interesa pojedinaca

Prije otvaranja rasprave o opozivu zastupnicima se obratio Tihomir Orešković koji je potpuno odbacio optužbe koji se navode u prijedlogu opoziva.
 – Pravi razlog za rušenje ove Vlade je taj što sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora INA-MOL kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova Vlada, ako vi tako odlučite, pala radi osobnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to spriječiti i to je  moja jedina krivnja. Ja sam svoju dužnost predsjednika Vlade obavljao časno i u najboljem interesu Hrvatske  i ponosan sam na sve što sam učinio – kazao je Orešković.
– Što se tiče navoda da sam traženjem ostavke mojih potpredsjednika izgubio povjerenje onih koji su me izabrali, želim vam reći da sam to učinio jer je neizvjesnost koja je proizlazila zbog mogućeg sukoba interesa gospodina Karamarka postala preveliki teret za ovu Vladu. Sad znamo da je i povjerenstvo na kraju utvrdilo da je bio u sukobu interesa – dodao je Orešković koji je istaknuo nemogućnost suradnje s Tomislavom  Karamarkom.
– Vrlo sam aktivno  pokušao komunicirati s gospodinom Karamarkom. Nažalost  zadnja dva mjeseca on je moje pozive na razgovor potpuno ignorirao. Nije pokazivao nikakav interes za gospodarske teme i reforme – kazao je Orešković.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI