Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
IZDVOJENO
Radnička fronta: “Karamarko, odlazi – Milanoviću, ne dolazi! Hoćemo pravu demokraciju!”

Radnička fronta:
“Karamarko, odlazi – Milanoviću, ne dolazi! Hoćemo pravu demokraciju!”

 

radnicka fronta4

Uoči današnjeg prosvjeda “Karamarko, odlazi – dolje vlada!” kojeg organizira Radnička fronta, u Zagrebu su postavljeni su transparenti na kojima piše: “Karamarko, odlazi – Milanoviću, ne dolazi! Hoćemo pravu demokraciju!”

Njime se htjelo naglasiti da protivljenje nazadnoj i štetnoj vlasti u raspadu ne znači nužno i podupiranje prošle (i, po svoj prilici, buduće) vlasti, navode iz Radničke fronte.
“U srijedu 15. lipnja, na dan kad se očekuje očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o predsjedniku HDZ-a i prvom potpredsjedniku vlade, Tomislavu Karamarku, i njegovoj ulozi u aferi Konzultantica, Radnička fronta s početkom u 18 sati će s Markova trga uputiti jasnu poruku s prosvjednog skupa pod nazivom “Karamarko, odlazi! Dolje vlada!“.

radnicka fronta

Radnička fronta: Vrijeme je da Karamarko i čitava nazadna i štetna vlada odstupe

“Većina javnosti misli da Karamarko treba otići s položaja jer je iz aviona očito da je riječ o plaćeniku MOL-a, koji je bio spreman, kako bi to rekao njegov uzor, za šačicu ‘Judinih škuda’ do kraja prodati nacionalnu naftnu kompaniju.
Osim toga, Karamarko je također i glavni motor Vlade koja nam je donijela neofašizaciju društva, udar na medije, privatizacijski val, potpuno urušavanje javnog zdravstva te fundamentalistički napad na obrazovanje. Vrijeme je da odstupi, kao i čitava Vlada.
Nakon pola godine HDZ-Mostove vlasti i napada na radništvo, zdravstvo, kulturu, medije i obrazovanje te telefonskih privatizacija i neofašizacije, nekima je možda lako zanijeti se i pomisliti da je SDP-ova vlast bila bolja.
No u stvarnosti se SDP-ova vlast od HDZ-ove razlikovala samo po tome što je privatizacije izglasavala na običnim, a ne telefonskim sjednicama (sjetimo se npr. privatizacije Croatia osiguranja u vrlo sumnjivim okolnostima ispod realne cijene), po tome što je neprofitne medije više-manje pustila da pišu što hoće (jer ih je pravilno ocijenila zapravo bezopasnima) te po tome što su kod SDP-a neofašistički sentimenti bili ograničeni na Baldasara u Splitu.
Napad na radništvo, zdravstvo i privatizacijska pljačka – sve je to bilo dio SDP-ove politike jednako kao i HDZ-ove. Tako da od potencijalne nove SDP-ove vlasti jedino što možemo očekivati jest da budu ekonomski isti kao HDZ-Most, samo s “pristojnijim” svjetonazorskim licem.
Radnička fronta bi htjela ukazati na to da bi društvo za kakvo bismo se trebali boriti ne bi trebalo zadovoljavati samo time što nam vlast neće imati neofašističke elemente, što neće napadati čak i male internetske portale i što će podupirati više-manje bezazleni (ali itekako prokapitalistički!) kurikulum.
Društvo za koje bismo se trebali boriti trebalo bi biti društvo socijalne pravde – društvo u kojem nitko neće morati kopati po kontejnerima, dok “tranzicijski pobjednici” žive po dvorcima.
Društvo prave demokracije – u kojem izbori neće ovisiti o novcu i financijskim sredstvima istih tih “tranzicijskih pobjednika”, koji na taj način utječu na izbor vlasti, koje onda rade u njihovom interesu.
Društvo koje će težiti općem razvoju, a ne profitu neokapitalističke manjine na vrhu – društvu u kojem nećemo ustanoviti da 2015. imamo za 27% niže realne plaće (po kupovnoj moći) nego 1978.
Društvo u kojem se neće štititi interesi kapitala nauštrb radne većine.
Na nama je da se za takvo društvo izborimo i da ne pristajemo na “manje zlo”. Počnimo već danas – vidimo se u 18 h na Markovom trgu!”, stoji u pozivu Radničke fronte.

radnicka fronta2

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI