Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Previranja u HDZ-u: Plenković,  glavni kandidat za novog predsjednika HDZ-a

Previranja u HDZ-u:
Plenković, glavni kandidat za novog predsjednika HDZ-a

andrejBio je 28. svibanj. Opći sabor HDZ-a. Stranka je javno demonstrirala svoju monolitnost. Hrvatsku slogu i zajedništvo. Umalo jednoumlje. Ali, bio je i Andrej Plenković. Toliko da ne bude jednoglasje. Više kao incident. Jedan jedini koji je pokušao pokvariti besprijekornu partijsku harmoniju i unisonu potporu vođi.
– Interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa stranke. Stranka ne može biti talac bilo kojeg svog člana – zlokobno je ustvrdio Plenković i ostavio prepunu dvoranu „zajedničara“ doslovce bez riječi. Je li to bila Plenkovićeva neslužbena , lakmus nominacija za budućeg šefa HDZ-a?

Danas bi se mnogi u to kladili. Jer, dok potpuno dezorijentirani Tomislav Karamarko glavinjajući izvan realnosti, i dalje tvrdi kako će u narednih šest dana pokušati presložiti novu parlamentarnu većinu i formirati vladu s HDZ-om na čelu, mada je većina već pripremila zahtjev za raspuštanje Sabora, u stranačkim kuloarima već se otvoreno govori o Plenkoviću kao budućem predsjedniku HDZ-a.
Tvrdi se da ga snažno podupire bruxelleska administracija koja Karamarka nikad nije najbolje prihvaćala. Smatra se, također, da se skupina HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu ( Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica ) oglasila apelom protiv opoziva premijera Tihomira Oreškovića i rušenja vlade, upravo osnažena potporom Bruxellesa . A istup na saboru stranke, potom „bruxellesko pismo“ i distanciranost prema Karamarkovoj suicidalnoj politici eliminiranja partnera i suradnika, nametnuli su Plenkovića kao prvorazrednog kandidata za novog lidera u trenutku kad je HDZ, pod sadašnjim vodstvom, potpuno deklasiran i ponižen.

Plenković kao Karamarkova suprotnost

Plenković je sve ono što Karamarko nije. Njegova je retorika uljuđena i umjerena, njegov nastup decentan, nema radikalizma, nema govora mržnje, produbljivanja podjela u društvu, poticanja revizionističkih ideja, nema egzaltiranog nacionalizma i agresivnog ekstremizma na kakav je poticao Karamarko . U umjerenjačkoj frakciji HDZ-a drže da je za rehabilitaciju i obnovu stranke Andrej Plenković, svojim diplomatskim iskustvom, ugledom i vještinama, kao bogom dan za novog predsjednika.
Ali, ima tu i kvaka 22. Kako očekivati da Plenkoviću dade „blagoslov“ ono isto članstvo koje je tako unisono podržalo svoje netom izabrano vodstvo s Karamarkom na čelu, koje je spremno stalo iza plagijatora Milijana Brkića kao zamjenika predsjednika, koje je svoju sudbinu povjerilo proskribiranim čelnicima iz obavještajno-policijskog miljea, koje je, uostalom, u Predsjedništvo biralo s apsolutno najvećim brojem glasova deklariranog ustašofila i povijesnog revizionistu Zlatka Hasanbegovića ? Tko još u ovoj diskreditiranoj stranci ima toliko autoriteta i mudrosti da uvjeri stranačku bazu kako je Andrej Plenković njihova slamka spasa, njihova nikad provedena katarza? Ili njima to i nije problem. Učinit će što im se kaže…
Nije nikakvo junaštvo to što je Plenković, dosta oprezno, izrekao na stranačkom saboru. Ali njegov je ton ipak bio kritički, kao takav jedini, a upozorio je i na potrebu da se sve okolnosti afere Drimia istraže, iako, kako je dodao, mogu biti i podmetanja, no, ipak treba voditi računa o svim štetnim posljedicama po stranku, rekao je i usporedio Karamarkovu aferu i njezine odjeke s onim što se događalo u Sanaderovo doba. Za poslušnički mentalitet najveće hrvatske stranke u kojoj vrijedi samo ona šefova, to je veliki iskorak. Iako, objektivno, tek kamilica od kritike…
Ali i takva je isprovocirala američkog HDZ-ovog prvaka Franka Bilavera da ironično replicira kako mu se na trenutak učinilo da umjesto Plenkovića govori Božo Petrov.

Milošević, Butković, Tolušić… Marić (?)

Kako bilo, 46-godišnji Plenković, tvrde nam HDZ-ovi srednjestrujaši, ima sve predispozicije za preuzimanje HDZ-a u ovoj kriznoj situaciji. Diplomirani je pravnik, diplomat s karijerom i ugledom, ima iskustvo rada u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu. Pitanje je samo koliko je i sam spreman žrtvovati komotnu poziciju karijernog diplomate za neizvjesnu, neudobnu i neugodnu fotelju čelnika HDZ-a u restituciji.
Doduše, nije Plenković jedini čije se ime spominje u trci za trnoviti HDZ-ov tron. U opticaju su već neko vrijeme kao kandidati i potkapacitirani Oleg Butković, ništa bolji Domagoj Milošević, ali i Tomislav Tolušić, koji je čak otvoreno digao glas protiv Karamarka i javno ga pozvao da dade ostavku. – Dali smo mu podršku da pokuša presložiti većinu i sastaviti novu vladu. U tome nije uspio i mislim da bi trebao podnijeti ostavku- izjavio je tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova, koji je nedavno izrazio spremnost i da bude novi mandatar. Zašto ne i šef HDZ-a? Tolušić ( 37 ) je diplomirani pravnik i dugogodišnji župan Virovitičko-podravske županije ( od 2008. do 2015.), trenutno tehnički ministar regionalnog razvoja.

Mariću, drugi put pametnije…

Domagoj Milošević, odnedavno glavni tajnik stranke, i dalje lojalno drži ljestve šefu HDZ-a, a u kriznim okolnostima nije se najbolje snalazio, pa mu je čak i Karamarko zamjerio nespretno priznanje novinarima kako imaju tek 68, od potrebnih 76 glasova za preslagivanje. Ima 46 godina, diplomirao je medicinu, magistrirao poslovno upravljanje, a u vladi Jadranke Kosor bio je potpredsjednik zadužen za investicije. U politiku je došao iz realnog sektora, kao vlasnik Pastor grupe čija je privatizacija ostala suspektna.
Oleg Butković je nešto mlađi, ima 37 godina, diplomirani je inženjer pomorskog prometa, dugogodišnji gradonačelnik Novog Vinodolskog, a trenutno tehnički ministar pomorstva, prometa i veza.
Prema nekim izvorima kao kandidat figurira i nesuđeni mandatar Zdravko Marić, tehnički ministar financija, bivši izvršni direktor za strategije i tržište kapitala u moćnom Todorićevom carstvu Agrokoru. No, nakon neslavne epizode s manadatarom, u koju je ipak svjesno, no očigledno naivno uletio, za njega je možebitna pozicija lidera HDZ-a ispod njegova ranga.  Uostalom, Marić još nije ni član HDZ-a, pa je i svaka nominacija za čelnu poziciju u stranci preuranjena, ali za njega i diskreditirajuća. Već jednom je olako, za sebične Karamarkove potrebe potrošen. Nadajmo se da ovaj vrsni financijaš misli kako Điboni pjeva, „drugi put ću pametnije…“

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI