Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
POLITIKA
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima.
foto HINA/ Damir SENČAR

Premijer pozvao Karamarka i Petrova na ostavke!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima. foto HINA/ Damir SENČAR
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima. foto HINA/ Damir SENČAR

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima.
foto HINA/ Damir SENČAR

Jučer je predsjednik Vlade Tihomir Orešković netragom nestao, i to samo dvadesetak minuta prije početka zakazane sjednice Vlade, bez objašnjenja i isprike, te izazvao pravu nacionalnu dramu.  Spekuliralo se da se sprema podnijeti ostavku. No, danas se ukazao i odgovornost za krizu prebacio u krilo dvaju vladinih potpredsjednika, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, pozivajući ih da se u interesu Hrvatske povuku sa svojih dužnosti kako bi Vlada mogla nastaviti s provedbom reformi.

– Ne dajem ostavku niti sam to planirao- odmah na početku konferencije za novinare izjavio je nestrpljivo očekivani premijer Tihomir Orešković. Kazao je kako se jučer sastao s kolegama iz SOA-e, no nije rekao zašto. To, navodno, ovog trenutka ne može reći. Ostavio je javnosti da o tome samo nagađa…
Kurikularna reforma se nastavlja, naglasio je sasvim ekspicitno, i nikad nije bila ni upitna, a osobno bi čak volio i da se ubrza, a ne zaustavi.

– Svima je jasno da je politička situacija počela ugrožavati vitalne nacionalne interese, što se vidjelo ovaj tjedan kod pokušaja plasiranja obveznica u Londonu gdje sam ja odlučio da odustanemo jer nije bio naš interes da se zadužimo za tako visoke kamate. Proračun se puni i mislim da ćemo u srpnju moći dobiti bolje uvjete- najavio je optimistično Orešković.

– Kao što znate, odnosi između Karamarka i Petrova postali su prevelik teret za ovu Vladu i RH. Uložio sam veliki napor da se njihovi odnosi poprave, ali nažalost to nije bilo moguće. Zato u nacionalnom interesu molim gospodina Karamarka i gospodina Petrova da se povuku sa svojih dužnosti da bi ova Vlada mogla nastaviti s provedbom reformi i da bi mogla izvesti ovu zemlju iz krize- pledirao je premijer na svoje prve suradnike, cijeneći da bi to mogla biti formula za opstanak ove Vlade. No, poznato je da je upravo taj prijedlog nedavno javno iznio i čelnik Mosta Božo Petrov, kada je izrazio spremnost da i sam odstupi s funkcije potpredsjednika Vlade, pod uvjetom da to dobrovoljno uradi i Karamarko. No, HDZ i njegov šef to su s indignacijom odbili. Stoga je teško očekivati da će ovaj apel pasti na plodno tlo u HDZ-u,  osim ukoliko Oreškovićev prijedlog nije rezultat već postignutog kompromisa s prozvanim potpredsjedničkim dvojcem.
Premijer je podsjetio i kako je Vlada aktivirala prodaju Končara za 360 milijuna da bi smanjili javni dug, a to je , rekao je , samo početak.
– Uvjeren sam da će ova dva tjedna biti puno pričanja i pokušaja da se neke slike promijene, ali dobro je da narod zna, ako budu novi izbori to bi nas koštalo jednu do dvije milijarde eura koje bi izgubili od EU, što nije nikome interes u RH- poručio je, izražavajući vjeru da bi ova godina, ukoliko se riješi aktualna politička kriza, mogla biti sjajna za Hrvatsku jer su svi pokazatelji takvi, pa se u ime toga nada da će njegovi p( r )ozvani kolege donijeti odluku u interesu Hrvatske i „ da ćemo zajedno ići naprijed“.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI