Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo Zdravka Marića za mandatara na sliku i priliku premijera Oreškovića: bez iskaznice HDZ-a i izbornog legitimiteta

Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo Zdravka Marića za mandatara na sliku i priliku premijera Oreškovića:
bez iskaznice HDZ-a i izbornog legitimiteta

Zdravko Marić prihvatio odluku Predsjedništva HDZ-a da bude novi mandatar Vlade. Tako je Hrvatska postala jedina država na svijetu koja ima živog i zdravog premijera i uz njega mandatara Vlade...

hr vladaZdravkoMaricTihomir Orešković od danas je, makar što se HDZ-a tiče, tehnički premijer. Predsjedništvo ove stranke danas je i službeno potvrdilo Zdravka Marića kao mandatara nove Vlade. Time je HDZ prva stranka u povijesti hrvatske parlamentarne demokracije koja ruši vlastitu Vladu i njezina premijera! Zanimljivo je da ni u drugom pokušaju kao prvi čovjek Vlade nije predložen član HDZ-a, pa bi mogli, osigura li Domoljubna koalicija većinu u parlamentu za ovu konfuznu promjenu, ponovo imati premijera koji je nestranačka osoba i nema izborni legitimitet. A uza sve , vjerojatno smo jedina država u svijetu koja ima živog i zdravog premijera i mandatara …

– Postoji apsolutno parlamentarna većina koja je spremna podržati Vladu na čelu s gospodinom Marićem- izjavio je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a glavni tajnik stranke, Domagoj Milošević. Odgovarajući na pitanja novinara o sličnostima aktualnog i potencijalnog, novog premijera, Milošević je kazao: – Postoji bitna razlika između Marića i Oreškovića. Gospodin Marić razumije kontekst, politički kontekst, bio je u bivšim vladama, poznaje političke igrače na sceni, razumije političke odnose – ustvrdio je Milošević. Ocijenio je kako bi u većini država EU bilo prirodno da premijer u ovakvim okolnostima, nakon što mu je većina ministara u Vladi iskazala nepovjerenje, sam dade ostavku, jer je, kaže, ova Vlada došla do kraja slijepe ulice.
– Ja sam ministar financija u Vladi RH, i dobio sam povjerenje Predsjedništva HDZ-a kao mogući kandidat za mandatara, međutim, do tog trenutka potrebno je ispuniti određene korake koje trebamo slijediti svi skupa, pa tako i ja. Duboko sam svjestan momenta u kojem se nalazimo. Moji kontakti , kako u domaćem gospodarstvu tako i u međunarodnim financijskim krugovima, daju vrlo jasnu poruku da je ovoj državi prije svega jako bitna ta politička i ina stabilnost. Ako sam ja taj, i ako je ovo sve skupa o čemu sada govorimo, u toj funkciji onda sam sigurno svjestan i toga i spreman na sve te izazove – kratko se novinarima obratio HDZ-ov mandatar Zdravko Marić, potencijalni premijer uz „ živućeg“ premijera
Sutra predstoji sastanak Domoljubne koalicije na kojem će se pokušati osigurati zajednički stav o „prevratu“ u Vladi, a nakon toga, u četvrtak, slijedi i glasanje o nepovjerenju Tihomiru Oreškoviću u Saboru.. Još uvijek nije izvjesno postoji li parlamentarna većina koja je spremna glasati za opoziv premijera Oreškovića i potvrditi Marića za mandatara. Most je oko toga sasvim decidiran:
– Mi u ovom trenutku stojimo iza vlade Tomislava Oreškovića i glasat ćemo za povjerenje premijeru i to je naš stav u ovom trenutku- sasvim je jasan Mostov zastupnik Robert Podolnjak.

Predsjednik Sabora Željko Reiner drži kako bi idealno bilo da Orešković sam odstupi, da podnese ostavku, ali „ ako je najbolja solucija da odu i Orešković i njegova oba potpredsjednika Tomislav Karamarko i Božo Petrov, ne vidim razloga zašto se to ne bi učinilo“ – ističe Reiner.
Istodobno, dok HDZ tvrdi da ima većinu zastupničkih ruku za promjenu na čelu Vlade, SDP prikuplja potpise za raspuštanje Sabora. No, dovoljno glasova još nema, ali, čini se da tu većinu zasad nema ni HDZ,  pa do zadnjeg trenutka nećemo znati odlazi li Orešković i dolazi li Marić na čelo Vlade.
Inače, zadnjih dana u moru kombinacija koje se spominju kao rješenje ovog zamršenog gordijskog čvora, govori se kako bi Tim Orešković mogao ostati premijer, a Karamarko i Petrov otići iz Vlade. Tvrdi se , također, da bi jedno potpredsjendičko mjesto mogao popuniti netko iz SDSS- a ( ali ne Milorad Pupovac ), te da bi Vlada funkcionirala kao neka vrst tehničke do lokalnih izbora u svibnju iduće godine kada bi se parlamentarni izbori održali istodobno s lokalnim. No, to je samo još jedna u moru spekulacija koje proizvodi raslojavanje u HDZ-u,  i raspad sistema u Vladi i Saboru gdje se više doista ne zna tko čini većinu, i tko zapravo ima vlast.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI