Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Ilustracija - Predsjednica RH  s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Predsjednica RH bi sazvala sjednicu Vlade RH zbog nogometa!?

Ilustracija - Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Predsjednica RH Kolinda s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Predsjednica RH Kolinda s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović se nakon svojevrsne hibernacije žustro i energično uključuje u političko djelovanje, pa je upravo  predložila da se održi sjednica Vlade Republike Hrvatske zbog nereda koji su se dogodili na nogometnoj utakmici Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, održanoj u St. Etienneu između reprezentacija Hrvatske i Češke, kako je priopćio njezin Ured.

Naime, niti sumnje u koruptivno i kriminalno djelovanje visokih državnih dužnosnika, niti ugrožavanje nekih osnovnih demokratskih stečevina, udari na udruge civilnog društva i pluralizam medija, afirmacija zločinačkih režima i krivotvorenje povijesti iz usta istaknutih političara i dužnosnika, niti neki potezi  s elementima veleizdaje nacionalnih interesa, naglo ustupanje trećine Hrvatske u ruke naftaškim korporacijama, raspad Vlade RH i raspuštanje Sabora RH i još mnogo toga nije ju ponukalo na reakciju kao jedna nogometna utakmica, odnosno izgredi navijača koji su se pritom desili.
Već njezino sinoćnje Facebook obraćanje sa spominjanjem tzv. orjunaša već je uzburkalo javnost, kojoj u naravi nije bilo jasno kako je moguće da netko s pozicije predsjednika države progovara na takav način o izgredu na nogometnoj utakmici.
Inače, u obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice Vlade, koja se proteklih mjeseci jedva sastala nekoliko puta,  navedeno je “kako su se na nogometnoj utakmici Europskoga nogometnog prvenstva, održanoj 17. lipnja 2016. u Francuskoj Republici, za vrijeme utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije. U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskoga natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja” .
– Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti – stoji u obrazloženju tog prijedloga za održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske.
 Nadalje, za sjednicu Vlade, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović predlaže tri točke dnevnog reda , od kojih je prva – izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike.
Što reći, osim: lopta je okrugla.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI