Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
GOSPODARSTVO
Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola na današnjoj konferenciji za novinare  (Foto: Tris/H. Pavić)

Požar u TLM-u:
Slovenci repromaterijalom iz Srbije spašavaju 300 radnih mjesta u Šibeniku

Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)
Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola na današnjoj konferenciji za novinare  (Foto: Tris/H. Pavić)
Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Za popravak valjaoničkog postrojenja V-22 nastradalog u subotu u požaru TLM-a u Šibeniku trebat će dva ili više mjeseci, ali ni jedan od 293 radnika koji su tamo do požara radili neće ostati bez posla. Oni koji su radili na havariranom stroju, ubuduće će raditi na njegovoj rekonstrukciji, a toplo valjana traka potrebna za održavanje proizvodnje u drugim dijelovima TLM-a dovozit će se iz Impolovih toplih valjaonica iz Slovenije i Srbije. Obznanio je to na konferenciji za novinare u Šibeniku predsjednik Uprave Impola Jernej Čokl.

– Moram reći da je situacija dosta teška. Šteta je dosta velika i ne možemo je sanirati preko noći. To će trajati dva ili više mjeseci, ovisno o tome kako će brzo dobavljači dostaviti rezervne potrebne dijelove koji nam trebaju – rekao je Čokl.

Impol u Srbiji ima isti ovakav stroj, koji je trebao ići u temeljitu rekonstrukciji. Ta se rekonstrukcija odgađa, tako da će on proizvoditi repromaterijal za šibensku tvornicu, a tu će biti upotrjebljeni i dijelovi spremljeni za stroj iz Srbije.

– Mi smo već u sistemu Impola radili i bez ovakve tople valjaone. Možete slobodno napisati, mi nismo došli u Šibenik zbog tople valjaonice, mi smo došli u Šibenik zbog određenih poslovnih interesa i mi možemo sa Šibenikom povećati ukupnu proizvodnju Impola kao cjeline. Tako ćemo se i ponašati. U ovoj nesreći ćemo ljudima, koji bi inače bili stradali, ostali bez posla i dogodio bi se kraj proizvodnje u Šibeniku, napraviti dobru tvornicu. Mi smo s njima. imali smo sastanak i to sam im rekao. Ljudi su odahnuli. Htjeli smo povećati proizvodnju i dodatno zaposliti još 30-ak ljudi, ali to na žalost u ovoj situaciji to nismo u mogućnosti. No, svi ovi koji su zaposleni će ostati i zajedno s nama će raditi na obnovi – rekao je Čokl.

Još uvijek se ne zna koliki je iznos materijalne štete, ali Čokl je naglasio da postoji osiguranje i za stroj i za dio proizvodnje. Za požar ne krivi nikoga.

– Bila je to tehnička greška, ali reakcije svih nisu bile najbolje. Zahvalio bih se vatrogascima, koji su učini sve da su spasili što se spasiti moglo – rekao je Čokl.

Ugovori Impola s 293 radnika su bili istekli, a Čokl je kazao da su upravo potpisali nove ugovore za još dva mjeseca. – Mi ćemo te radnike trebati. Naći ćemo posao za sve radnike. Iako oni sad nemaju tu bitnu mašinu, mi trebamo zadovoljiti tržište. Šibenik je već više puta izgubio svoje tržište i došao na loš glas, ali mi ćemo sada napraviti sve da ne kasnimo s isporukama. Imamo dovoljno resursa u sistemu da to možemo – rekao je Čokl i naglasio kako zbog požara neće odbijati nove narudžbe.

 Nećemo odbijati i otkazivati narudžbe i ispunjavat ćemo ih i bez ove valjaonice – rekao je.

Zbog požara će, međutim, biti usporeno daljnje zapošljavanje u TLM-u, kako radnika koji su ostali bez posla stečajem TLM Aluminiuma, tako i onih iz TPP-a.

– Prešaonica nikad nije bila u našim planovima. Presa je takva da nismo imali nikakvog interesa. Sada je u dosta lošem stanju, pa je pitanje možemo li s ovim strojevima išta raditi. Tamo su potrebna ulaganja u nove strojeve, a u našem je interesu bilo da bar dio radnika iz tih prešaonica dobije posao u valjaonicama. Dio ih je već dobio, a u perspektivi imaju mogućnost i drugi – rekao je Čokl.

Konferencija za novinare (Foto: Tris: H. Pavić)

Konferencija za novinare (Foto: Tris: H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI