Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Povjerenstvo: Karamarko je u sukobu interesa!

Povjerenstvo:
Karamarko je u sukobu interesa!

povjerenstvo

Na slici Davorin Ivanjek, predsjednica povjerenstva Dalija Orešković, Tatjana Vučetić i Branka Lukačević-Gregić/Foto HINA/ Denis CERIĆ

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa. Povjerenstvo je utvrdilo i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Odluku je obraložila predsjednica  Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković:
“Iznošenjem osobnih stavova u kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka koji se vode između RH i i MOL-a, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju, održanog 5.svibnja 2016. godine između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa u smislu članka 2., stavka 2, ali ne i stavka 3, Zakona o sprečavanju sukoba interesa.
Zbog osobnih i poslovnih odnosa koji povezuju dužnosnika s Josipom Petrovićem, dužnosnik Tomislav Karamarko nalazi se u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u njegovu obavljanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade RH te time i situaciji mogućeg sukoba interesa u smislu članka 2. stavka 2 , ali ne i stavka 3, zbog kojeg dužnosnik ne može sudjelovati u procesima donošenja odluka vezanim uz arbitražne postupke koji se vode između RH i MOL-a , kao niti u donošenju ostalih odluka koje se odnose na trgovačko društvo Ina industrija nafte d.d.
Propustom deklariranja da su u razdoblju prije stupanja na dužnost prvog potpredsjednika Vade RH postojali poslovni odnosi koji dužnosnika Tomislava Karamarka povezuju s Josipom Petrovićem koji putem trgovačkog društva Peritus savjetovanje d.oo. obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL, osobito u situaciji kada je od strane novinara upitan da pojasni svoj odnos s Petrovićem, dužnosnik Tomislav Karamarko nije postupao u skladu s obvezom očuvanja vlastite vjerodostojnosti i povjerenja građana kao i savjesnog, odgovornog i nepristranog obnašanja dužnosti prvog potpredsjednika Vlade RH te je time počinio povredu načela djelovanja iz članka 5. , stavka 1 i stavka 4 Zakona o sprečavanju sukoba interesa.”
Tags: ,

VEZANE VIJESTI